Na Jesenicah je potekal slavnostni koncert ob praznovanju 150-letnice Pihalnega orkestra Jesenice - Kranjska Gora. Častna pokroviteljica obeleževanja jubileja orkestra, ki je varuh stoletne dediščine igranja budnic, je tudi predsednica države Nataša Pirc Musar.

Leta 2019 je bil orkester priznan kot gradnik nesnovne dediščine in vpisan v register kot ohranjevalec godbene kulture s tradicionalnimi budnicami in drugimi nastopi, ki prehajajo iz roda v rod že stoletje in pol. Ob letošnjem jubileju je Gornjesavski muzej Jesenice spomladi v Kosovi graščini pripravil muzejsko razstavo Od godbe do orkestra - Tradicija godbene dejavnosti na Jesenicah in v okolici, s poudarki 150-letne poti orkestra, ki se je začela leta 1874 v Bohinju.

Kot so pojasnili v muzeju, je nadarjeni in nad glasbo navdušeni Nikolaj Bernard tedaj v delavskem okolišu ustanovil Bohinjsko kovaško godbo, ki je bila tudi prva pihalna godba na Gorenjskem. Po prenehanju delovanja bohinjskih fužin je Bernarda skupaj z drugimi delavci-godbeniki pot zanesla v Gornjesavsko dolino, kjer so ponovno našli delo in nadaljevali godbeništvo.

Na Jesenicah in v okolici je skozi leta in generacije delovalo več različnih, večjih in manjših pihalnih godb in orkestrov, drobljenje sredstev na večje število godb pa je bil eden izmed razlogov, da sta se jeseniška in javorniška godba leta 1968 združili v Pihalni orkester jeseniških železarjev. Pridružila se jim je tudi velika večina godbenikov hruščanske godbe ter nekateri žirovniški godbeniki.

Čas po osamosvojitvi Slovenije je prinesel nove izzive tudi na področju ljubiteljske kulture. Pihalni orkester so pestile različne težave, najbolj pa izguba glavnega pokrovitelja, Železarne Jesenice. Leta 1997 so sklenili sodelovanje z občinama Jesenice in Kranjska Gora ter se preimenovali v Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora ter si tako zagotovili nadaljnji razvoj. Velike uspehe so od leta 2000 želi z dirigentom Domnom Jerašo, ki ga je prav tako uspešno leta 2014 nasledil Dejan Rihtarič, so navedli v muzeju.

Orkester letošnji jubilej obeležuje s številnimi dogodki, nastopi in koncerti. Izšel je tudi praznični almanah Harmonije časa. Po današnjem slavnostnem koncertu bo v soboto ob 15. uri sledila še Parada prijateljstva s prijateljskimi in pobratenimi godbami od Dvorane Podmežakla do Trga Toneta Čufarja na Jesenicah.