Arhitektovo zapuščino bo med drugim mogoče spoznati skozi oči ameriškega Kamničana Noaha Charneyja in lokalnega vodnika Mihaela Babnika.

Zainteresirane vabijo, da prespijo v samostanu Mekinje, kjer si lahko ogledajo stalno razstavo o Plečniku. V počastitev priznanega arhitekta je Zavod za turizem in šport Kamnik izdal dve Plečnikovi znamki, eno z motivom Plečnikove sobe v svečarni Stele in drugo z motivom Plečnikovih sveč. Obe znamki sta na razpolago na TIC-točki v Kamniku, prav tako bo 21. januarja na pošti v Kamniku mogoče dobiti poseben Plečnikov žig, so sporočili z Zavoda za turizem in šport Kamnik.

V petek, 21. januarja, bo ob 18. uri v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik iz svoje bogate zakladnice znanja o Plečniku predaval Noah Charney, ki je doktoriral na temo Plečnikove arhitekture. Razkril bo, zakaj ga je kot tujca Plečnik tako očaral in zakaj ga je od vseh Plečnikovih del najbolj navdušila ravno kapela Božjega groba v frančiškanskem samostanu.

Charney je pisatelj, profesor umetnostne zgodovine in kolumnist. Med drugim je avtor romana Tat umetnin (2007). Rodil se je v New Havnu v ameriški zvezni državi Connecticut. Potem ko je bival v številnih evropskih mestih, se je z družino ustalil v Kamniku. Predavanje v kamniški knjižnici bo potekalo v angleškem jeziku, zagotovljen bo tudi prenos v živo prek družbenih omrežij.

V soboto sta napovedana dopoldanski in popoldanski vodeni ogled. Dolgoletni turistični vodnik Mihael Babnik bo skupine popeljal po mestu in predstavil Plečnikova dela, kot so železniška postaja Kamnik mesto, obnovljena Plečnikova fasada na Glavnem trgu, Plečnikov most čez Nevljico in kapela Božjega groba v frančiškanskem samostanu.

Vodenje po mestu bo zaokrožil obisk Plečnikove sobe v Pax svečarni Stele. Plečnik je pohištvo zanjo oblikoval za svojega takratnega prijatelja Janka Steleta, nosilca družinske tradicije izdelovanja sveč v Pax svečarni Stele, ki jo vodi in razvija njegov vnuk Janez Stele.