Slovenski planinski muzej pa bo v času prvenstva ponudil na ogled razstavo Naši nordijci, na kateri bodo predstavili nordijske športnike iz Zgornjesavske doline.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Mojstrani povedal vodja Slovenskega planinskega muzeja Matjaž Podlipnik, bo razstava prikazala zgodovino smučarskih tekov, skokov in kombinacije s poudarkom na športnikih z območja kranjskogorske občine. Občasno razstavo bodo odprli 21. februarja in bo v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani na ogled v času svetovnega prvenstva v Planici.

S pomočjo razstave želijo priti tudi do morebitnih manjkajočih podatkov o nordijskih športnikih iz Zgornjesavske doline, ki bi jih lahko prispevali krajani in ljubitelji belega športa. "Zgodovina ni preveč dobro popisana, arhivi so pomanjkljivi in namen razstave je tudi v tem, da to popravimo in bo naš seznam popolnejši," je poudaril Podlipnik.

Povedal je, da so vasi pod Triglavom Slovencem ponudile številne uspešne nordijce, ki so ponesli dobro ime domovine na mnoge olimpijske igre, vse od leta 1928. Ob letošnjem nordijskem svetovnem prvenstvu se bodo z gledališko predstavo posebej poklonili smučarskemu skakalcu Janezu Poldi (1924–1964), ki je Jugoslavijo zastopal na zimskih olimpijskih igrah v letih 1948, 1952 in 1956.

Predstavo si je zamislil predsednik Kulturno umetniškega društva Jaka Rabič Dovje – Mojstrana Marsel Gomboc, ki je o njej razmišljal kar 15 let. Kot je poudaril Gomboc, bodo igralci in domače kulturno društvo rojaku Poldi z gledališko predstavo postavili svojevrsten spomenik, muzej na dovškem odru. Kar si, kot je poudaril Gomboc, "najboljši smučarski skakalec po drugi svetovni vojni, ponos Mojstrane, Gorenjske, Slovenije in Jugoslavije, nedvomno zasluži".

Predstava nosi naslov Noben ptič nima perutnic naprej. "To je stavek, ki ga je Polda večkrat ponavljal, ko so ga spraševali, zakaj skače z rokami nazaj. Bil je namreč začetnik novega, modernega sloga skakanja, zaradi česar je od sodnikov dobival nižje ocene," je pojasnil Gomboc. Leta 1948 je v Planici skočil 120 metrov z dotikom, zaradi česar njegova daljava ni bila priznana kot svetovni rekord, je pa na istem tekmovanju z doseženimi 109 metri postavil nov jugoslovanski rekord.

Predstava je nastala po pripovedi Poldove vdove Malči Polda. Za besedilo in dramaturgijo je poskrbela Nika Brgant, za režijo pa Gomboc, ki v predstavi tudi upodablja odraslega Janeza Poldo. V predstavi bo moč videti utrinke iz Poldove mladosti, zrelih let in skakalnih uspehov. Med igralci so izkušeni ljubiteljski gledališčniki in tudi trije šolarji.

Premiera bo ta petek v Aljaževem prosvetnem domu na Dovjem. Za zdaj sta napovedani še dve ponovitvi, Gomboc pa si želi, da bi predstava pritegnila ne le domačine temveč tudi športne navdušence in vse, ki imajo radi nekoliko drugačne predstave. Prav tako si želi, da bi si jo ogledale organizirane skupine šolske mladine in odraslih.

Posebnost predstave so izvirni predmeti, dnevniki, pokali, oblačila in smuči, ki jih je uporabljal sam Polda, gledališki ustvarjalci pa so si jih izposodili od družine Polda. Gornjesavski muzej Jesenice pa je prispeval fotografsko gradivo.

Planica bo svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah gostila od 22. februarja do 5. marca.