Letos mineva sto let od skladateljevega rojstva in to bo vrhunec dogodkov, ki jih je ob obletnici priredilo Društvo prijateljev glasbe Koper. Zaradi slabega vremena so nastop preselili pod streho.

Prireditelji so napovedovali velik dogodek na potniškem terminalu pristanišča, vendar jim je namero prekrižala napoved neviht. Program bodo kljub temu izvedli. Koncert se bo začel ob 20. uri v Gledališču Koper.

Osrednja točka bo Koprska simfonija, ki jo je skladatelj Vladimir Lovec (1922–1992) poklonil mestu, v katerem je preživel zadnja štiri desetletja življenja. Napisal jo leta 1977 in takrat so jo tudi posneli, vendar je orkester še nikoli ni zaigral v živo. Kot je v svojem času dejal avtor, je simfonija avtobiografska, v njej se prepletajo njegovi občutki ob doživljanju tega mesta.

Lovec je bil tudi med ustanovitelji koprskega Društva prijateljev glasbe. Zdajšnja predsednica tega društva Tatjana Jercog je za STA povedala, da je simfonija po obliki napisana klasično, v treh stavkih, glede harmonije in ritma pa je bolj inovativna. "Pomembna je prav zaradi posvetila mestu Koper. Zato je bilo za nas pomembno, da se to delo po 45 letih izvede v samem mestu," je poudarila.

Dirigentka Simfoničnega orkestra RTV pri izvedbi simfonije bo Ana Erčulj, ustanoviteljica vokalne skupine Gallina in vokalno-instrumentalnega ansambla Musica Emonica. Simfonični orkester RTV bodo spremljali mlada sopranistka Nika Gorič, ki se ponaša z nazivom pridružene članice londonske Kraljeve glasbene akademije, mezzosopranistka in poppevka Sara Briški Cirman - Raiven ter violinistka Maja Horvat, prejemnica nagrade britanske Kraljeve filharmonične družbe, poimenovane po Emily Anderson.

Soorganizator koncerta je Ustanova Imago Sloveniae, podprla ga je koprska občina.