Prvemu praznovanju dneva se je pridružilo 26 organizacij iz 21 držav, med njimi tudi Društvo slovenskih pisateljev (DSP).

Kot so sporočili iz DSP-ja, turnejo evropskih pisateljev in prevajalcev po šolah organizirajo Svet evropskih pisateljev (EWC) in njegove članice skupaj s konzorcijem nagrade Evropske unije za književnost (EUPL), da bi mlade generacije povezali z branjem knjig in jim pomagali odkriti raznolikost evropske literature.

Tako se je letos pobudi priključilo 26 organizacij iz 21 držav, ki bodo sodelovale pri organizaciji 40 dogodkov na 40 šolah s skoraj toliko avtorji.

Kot slovenska predstavnica bo pri pobudi praznovanja dneva evropskih avtorjev sodelovala pisateljica Mateja Gomboc. S svojim romanom Balada o drevesu bo obiskala Srednjo šolo Domžale. Mateja Gomboc je pisateljica, prevajalka ter profesorica slovenščine in italijanščine. Je tudi avtorica številnih jezikovnih priročnikov za srednjo šolo. Piše tako za otroke kot odrasle. Za mladinski roman Balada o drevesu je leta 2022 prejela nagrado desetnica, ki jo podeljuje DSP. Sodeluje tudi pri nacionalnem projektu Rastem s knjigo.

Protagonistka romana Balada o drevesu je skrbna, delavna, talentirana in vedno malce zaskrbljena srednješolka Ada, ki jo nekega dne doleti tragedija. "Njen ljubljeni Majk odide, ona pa ostane sama z množico vprašanj, občutkom krivde in silovitimi čustvi, ki nihajo od žalosti do jeze. Balada o drevesu je pretresljiva, izjemno močna knjiga o spopadanju z izgubo, poskusu sprejemanja nesprejemljivega in razumevanju nerazumljivega," so vsebino mladinskega romana na temo samomora povzeli pri založbi Miš.