Namen strategije bo slovenskim muzejskim institucijam dati nov zagon pri prenovi programov, digitalni transformaciji ter podpora lokalnim in ustvarjalnim skupnostim.

Nove razmere zahtevajo sistematično urejanje muzejske panoge. Prenovo delovanja muzejev med drugim narekuje nova definicija muzeja, ki jo je lani sprejel Mednarodni muzejski svet (ICOM) in upošteva pomen vključevanja skupnosti in trajnostnega delovanja muzejev. Z reformo želi ministrstvo za kulturo omogočiti posodobitev slovenskih muzejev in njihovih programov v skladu z novimi strokovnimi zahtevami in pričakovanji obiskovalcev, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Delovno skupino bosta vodila državni sekretar Matevž Čelik in vršilka dolžnosti generalne direktorice direktorata za kulturno dediščino Špela Spanžel. Člani delovne skupine pa so direktorji in kustosi več slovenskih državnih in občinskih muzejev in galerij: direktorica Tržiškega muzeja Jana Babšek, direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, kustosinja v Umetnostni galeriji Maribor Breda Kolar Sluga, v. d. direktorice Narodnega muzeja Slovenije Mateja Kos, direktor Muzeja novejše zgodovine Celje Tonček Kregar, kustosinja v Tehniškem muzeju Slovenije Irena Marušič, direktor Galerije Božidar Jakac Goran Milovanović, kustosinja v Slovenskem etnografskem muzeju Bojana Rogelj Škafar in kustosinja v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje Maja Vardjan.

S svojim znanjem in izkušnjami bodo člani delovne skupine usmerjali načrtovano institucionalno reformo muzejev in galerij, v procesu reforme povezali muzejsko stroko in predstavili strateške možnosti na področju muzejev za nacionalni program za kulturo.
Na ministrstvu so ob tem še zapisali, da so muzeji in galerije ključne javne ustanove v kulturnem sistemu in ključni deležniki pri njegovi prenovi.

V razvid muzejev, ki opravljajo državno javno službo v Sloveniji, je vpisanih 58 muzejev, od tega 13 državnih in 37 pooblaščenih muzejev ter osem drugih javnih zavodov. Prihodki vseh slovenskih muzejev in galerij skupno znašajo 55 milijonov evrov, pri čemer je 80 odstotkov javnih sredstev. Skupaj je v muzejih nekaj več kot 1000 zaposlenih. Pred pandemijo covida-19 so našteli 2,8 milijona obiskovalcev letno, ta pa je obisk zmanjšala na manj kot polovico.