Rojstni dan je imel sicer leta 2020, a je pandemija onemogočila, da bi se velikemu tržaškemu umetniku poklonili lani. Kustosa razstave sta Peter Furlan in Andrej Pisani. Razstavo spremlja priložnostna dvojezična brošura, ki vsebuje esej likovnega kritika Joška Vetriha in misel Marjana Kravosa.

Palčič idejno zbližuje krovno organizacijo in osrednjo slovensko gledališko ustanovo v Italiji. Če je tako z ene strani tržaški slikar, kipar, scenograf in ilustrator na odrih razvil del svoje plodne ustvarjalne poti, ne nazadnje s pomembnimi produkcijami SSG-ja, ne moremo z druge strani mimo njegovega družbenega angažmaja, navajajo v sporočilu za javnost.

Med predsedovanjem SKGZ-u je organizaciji pustil neizbrisen pečat. "Razstavni hommage naj bo tako tudi izraz hvaležnosti slovenske narodne skupnosti v Italiji za njegovo ne le umetniško, ampak tudi družbeno delo," so zapisali.

Palčič se je rodil leta 1940 v Trstu. Po končanem študiju na umetnostnem liceju v Benetkah leta 1964 je poučeval risanje in umetnostno zgodovino na srednjih šolah v Trstu in Gorici. V 60. letih minulega stoletja je bil član tržaške skupine umetnikov Raccordosei – Arte Viva, v 70. letih pa je ustanovil in več let vodil grafični atelje.

Sodeloval je na mnogih razstavah po vsej Evropi
Ukvarja se z grafiko, slikarstvom, kiparstvom, scenografijo in kostumografijo. Ilustrira pesniške zbirke ter slikanice za otroke in mladinske knjige. Kot scenograf in kostumograf je sodeloval s SSG-ju v Trstu, Cankarjevim domom, Mestnim gledališčem ljubljanskim in SNG Drama v Ljubljani, z gledališčem Verdi v Trstu, La Fenice v Benetkah in z gledališčem Theater an der Wien na Dunaju.

Svoja dela je predstavil na številnih samostojnih razstavah v deželi Furlaniji – Julijski krajini in po vsej Italiji, na celotnem območju nekdanje Jugoslavije in v Avstriji. Sodeloval je na mnogih razstavah po vsej Evropi. Leta 1984 je prejel nagrado Prešernovega sklada za slikarstvo in scenografijo.

Projekt Palčič 80 je uvrščen v program Festivala Slovencev v Italiji Slofest, katerega osrednji del bo potekal od 17. do 19. septembra.

Razstava bo na ogled do decembra.