Razstavljene so slike, v katerih umetnik izpostavlja in kritično obravnava kubansko ekonomsko, socialno in politično krizo, ki se odraža v valovih izseljevanja.

Kubanski umetnik Ramon Rodriguez Fernandez - Manglar je nagrajenec 55. mednarodnega tabora likovnih samorastnikov Trebnje, ki ga vsako leto pripravlja omenjena galerija. Leta 2022 je strokovno komisijo prepričal s kolažem, z diptihom Tisoč in en način za pobeg iz raja, v katerem gruča ljudi pogleduje proti nebu v upanju, da bodo tudi njim zrasla krila, da jim bo uspelo splezati na balon ali se vanj preprosto spremeniti.

"Manglarjeve zgodbe v stisnjenih formatih so okna v svet negotovosti, tesnobe in neodobravanj, s katerimi se spopadajo Kubanci. Z očmi dokumentarista pri likovnem ustvarjanju izpostavlja in kritično obravnava kubansko ekonomsko, socialno in politično krizo, ki se odraža v valovih izseljevanja. Intenzivnost vsakodnevnega dogajanja in vseprisotnega strahu pa spretno blaži s simbolnimi fantazijskimi elementi, ki gledalcu omogočajo, da v milejši obliki doživlja močna negativna čustva ujetih figur," je zapisano v prospektu razstave.

Leta 1958 na Kubi rojeni umetnik je imel do zdaj osem samostojnih razstav, sodeloval je tudi na skupinskih razstavah kubanskih umetnikov v Italiji, Nemčiji, ZDA, Španiji in Belgiji.