Na razstavi so predstavljena Pahorjeva dela, prevodi Nekropole v različne jezike, prevodi pisateljevih romanov v italijanščino, nekatere pomembnejše nagrade in odlikovanja, nekaj njegovih osebnih predmetov in tipkopisov, ki jih je pisatelj podaril po njem imenovani knjižnici na Proseku. Na večernem odprtju bo zbrane nagovoril pisateljev sin Adrijan Pahor.

Kot so zapisali pri Zvezi slovenskih kulturnih društev, se tako pisatelj simbolično vrača v kraj, ki je globoko zaznamoval njegovo življenje in pisanje.

Pobudo za razstavo je dal evropski poslanec Matjaž Nemec, podprli so jo Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) ter Primorski dnevnik v partnerstvu s Primorskimi novicami. Za tržaški prikaz sta poskrbeli Zadruga kulturni dom Prosek - Kontovel (Knjižnica Borisa Pahorja) in Zveza slovenskih kulturnih društev v okviru festivala Slovencev v Italiji Slofest.

Razstava poteka v sklopu dogodkov festivala slovenskih organizacij v Italiji Slofest, ki bo ta konec tedna potekal v Trstu. Na Slofestu, ki ga pripravljajo bienalno, se bo zvrstilo okoli 60 dogodkov, od razstav in predstav do koncertov in pogovorov. Temu so dodali tudi rekreativni program in program za šole.

Z organizacijo Slofesta želijo ustvariti preplet jezikov, predvsem preplet slovenščine in italijanščine, pa tudi drugih jezikov, ki so prisotni v deželi Furlanija - Julijska krajina, je na predstavitvi programa v Ljubljani povedala Živka Persi, predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev (ZSKD), ki festival organizira. Po njenih besedah ga pripravljajo z mislijo na vse starostne skupine.

Med 15. in 17. septembrom so v program, ki bo večinoma zasedel trg sv. Antona, vključili približno 60 dogodkov, ki bodo v glavnem dvojezični, dosegljivi pa bodo tudi na spletu.