Z večmedijskim dogodkom oziroma avdio-vizualnim performansom, ki ga bodo spremljali v video vkomponirani digitalni plesalci, se bodo začele letošnje Poletne kulturne prireditve, ki jih bo odprl župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, so sporočili z velenjske občine.

Rdeča nit projekta je osem Kajuhovih ljubezenskih pesmi, ki bodo z uporabo številnih spletnih orodij uglasbene in prevedene v 20 svetovnih jezikov, ki jih bo deklamiralo prav toliko virtualnih govorcev. Avdio-vizualni nastop bodo spremljali tudi v video vkomponirani digitalni plesalci.

Idejni vodja ter avtor video in glasbenih vsebin je Špegel, za protiutež umetni inteligenci pa bo s pisano paleto pihal in virtuozno izvedbo poskrbel Pukl. Projekt prinaša novo dimenzijo Kajuhovemu ciklu ljubezenskih pesmi in bo gledalcem omogočil sodobnejši pristop njegovi poeziji, so prepričani organizatorji dogodka.

Špegel je bil za kulturnega ustvarjalca leta 2022 Mestne občine Velenje razglašen na letošnji občinski slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku. Lani je to občinsko priznanje pripadlo Puklu.

Špegel je glasbenik, skladatelj in avtor multimedijskih vsebin, dejaven že 40 let. Lani je v počastitev stoletnice rojstva pesnika Kajuha ustvaril dokumentarni film, sestavljen s pomočjo umetne inteligence, retuširanih in koloriranih arhivskih črno-belih fotografij ter video vsebin.
Doslej je izdal 21 samostojnih glasbenih albumov in še deset kot član stilsko precej razgibanih glasbenih skupin, kot so The Stroj, Fuzzit, Amfibia, Neurobic, Kissik, Dig in BioNet. Pripravil je tudi več kot 20 samostojnih glasbeno-vizualnih predstav oz. razstav. S svojimi video filmi je sodeloval na več domačih in tujih video festivalih.

V primeru slabega vremena bo dogodek v Domu kulture Velenje, so še sporočili iz velenjske občine.