S simpozijem Moderna galerija zaznamuje 30. obletnico slovenske samostojnosti ter ponuja vpogled v dogajanje na področju sodobne likovne in vizualne umetnosti v zadnjih treh desetletjih.

Kot so zapisali v Moderni galeriji, so bili v obravnavanem obdobju, ki je bilo izrazito dinamično, tako ustvarjalci kot likovni kritiki, akademiki, muzealci in drugi deležniki na področju umetnosti postavljeni pred številne nove izzive, povezane tudi z razvojem in razmahom digitalne tehnologije.

Slovenska likovna, intermedijska in novomedijska umetnost so se na prelomu tisočletja še tesneje približale evropskim, mednarodnim in svetovnim trendom, določene poetike so se poistovetile z regionalnimi ali bolj individualističnimi vzgibi. Priča smo bili večplastnim procesom, obujanju minulih idej in vključevanju novosti pri artikuliranju umetniških izrazov, praks in medijev. Pomembno vlogo v tem procesu sta imela tudi Moderna galerija in pod njenim okriljem leta 2011 ustanovljeni +MSUM.

Eden od ciljev simpozija je premisliti, kako interpretacija pogojuje pogled na sodobno umetnost, ki odpira in zahteva nove, drugačne in izvirne interpretativne pristope. Te bodo tematizirali tudi sodelujoči predavatelji, ki z različnih vidikov spremljajo sodobno vizualno umetnost, hkrati pa v luči transdisciplinarnosti razpirali njene povezave s filozofijo, umetnostno kritiko, sociologijo, psihoanalizo, urbanističnimi študijami, politično teorijo, tehnologijo in drugimi področji, so zapisali v Moderni galeriji.

S prispevki bodo na simpoziju sodelovali Aleksander Bassin, Srečo Dragan, Kaja Kraner, Andrej Medved, Jožef Muhovič, Mojca Puncer, Jurij Selan in Janez Strehovec.

Zbornik simpozija z znanstvenimi članki in eseji bo izšel kot tematski blok v novi številki Likovnih besed, so še sporočili iz Moderne galerije.