Foto: Christian Bär
Foto: Christian Bär

Razstava Panorama predstavlja nedavno ustvarjeno serijo slik večjih in srednje velikih formatov, ki v svojem jedru ohranjajo za umetnico značilne atribute, kot so geometrijske strukture, črte in arhitektura, a ti postajajo bolj igrivi in sproščeni, tematsko pa se naslanjajo predvsem na tehnološki napredek ter znanstvenofantastični žanr. Ljubitelje slikarske umetnosti bo Suzana Brborović po razstavi popeljala na Prešernov dan ob 11.00, pol ure kasneje pa bo sledila Podaljšana kava s Suzano Brborović.

Sorodna novica "Od nekdaj sem imela občutek, da se svet ne premika v pravo smer"

Štiridnevni festival bo postregel tudi s številnimi razstavami in literarnimi dogodki, med drugim bo na kulturni praznik ob 12.00 predstavljena nova izdaja Layerjeve založbe, antologija erotične kratke proze Spreganje glagola prihajati. Dan kasneje bo ob 20. uri v Stolpu Škrlovec koncert gornjeradgonskega raperja Leopolda I., znanega po svojih genialnih besedilih o malem človeku, v soboto ob 20. uri pa se bo festival zaključil s tekmovanjem v slam poeziji.

Kakor poudarjajo organizatorji, je dogajanje ob Prešernovem prazniku le uvod v pestro sezono, ki se letos obeta v Layerjevi hiši; med najbolj odmevnimi dogodki bo zagotovo poletni mednarodni festival sodobnega kolaža KAOS, ki prikazuje živahno mednarodno in domačo produkcijo kolažne umetnosti, letos pa bo v skladu s tematiko Pod površjem/Beneath the Surface usmerjen v najbolj pristna, a skrita človeška čustva. V Kranj bo tuje ustvarjalce privabila tudi umetniška rezidenca BIEN LIFE, v okviru te pa bodo umetniki iz štirih držav pri nas raziskovali trajnostne prakse tekstilne in etnobotanične umetnosti ter počasen umetniški diskurz, ki predstavlja nasprotje hitri modi in tudi načinu življenja.

Celoten program festivala FIGE najdete tukaj.