Center je ta dela pridobil v stalno zbirko po letu 2016, ter novejša ali nova, za to razstavo nastala dela povabljenih avtorjev, ki bodisi živijo ali delajo v celjskem prostoru.

Razstava (Ne)Uravnoteženost na eni strani ponuja pogled na novejšo ustvarjalnost v celjskem prostoru, po drugi strani pa je vzpostavljena tudi kot oblika premisleka trenutnega stanja v stalni zbirki, kdo od ustvarjalcev jo s svojimi deli bogati in kdo ne, ter v katero smer bi bilo treba usmeriti prihodnje odkupe umetniških del, je povedala kustosinja razstave Irena Čerčnik.

Po njenih besedah tokratna postavitev novih pridobitev zadnjih šestih let, ki jo od prejšnje razlikuje predvsem situacija, da so v tem času v zbirko pridobivali umetniška dela umetnikov, ki najemajo občinske ateljeje, medtem ko so donacije umanjkale, sredstev za odkupe pa niso uspeli pridobili, kljub temu nadaljuje ambicijo pregleda aktualne in pestre celjske ustvarjalnosti, zato polovico sodelujočih na razstavi predstavljajo povabljeni.

Zaradi prostorske omejenosti v omenjeni galeriji pogrešajo nekaj umetniških osebnosti, kar je botrovalo tudi letošnji odločitvi, da k sodelovanju na razstavi povabijo tiste umetnike, ki s Celjem niso zgolj povezani, ampak v njem predvsem aktivno umetniško delujejo, že leta pa se glavnina med njimi tudi pomembno in v slovenskem prostoru edinstveno povezuje in sodeluje.

Problematika, ki jo izpostavlja tokratna razstava, je tako predvsem nagibanje stalne zbirke k neuravnoteženosti, ki lahko v prihodnosti pripelje do sicer bogate, a enostranske zastopanosti z deli le nekaterih umetnic in umetnikov v njej. Skrb za premišljeno načrtovanje odkupov in seveda pridobitev sredstev je zato toliko večja, je dejala Čerčnik.

Na tokratni pregledni razstavi, ki bo na ogled do 2. aprila, bodo razstavljena umetniška dela naslednjih umetnikov Jureta Cvitana, Mateja Čepina, Tomaža Črneja, Milojke Drobne, Andreje Džakušič, Maje Hodošček, Roberta Hutinskega, Narcisa Kantardžića, Bojane Križanec, Nee Likar, Simona Macuha & Estele Žutić, Tomaža Milača, Keiko Miyazaki, Ervina Potočnika, Lane Požlep, Franca Purga, Mojce Senegačnik, Ane Straže, Ive Tratnik, Daliborja Borija Zupančiča in Dr. Xenia (Andreje Džakušič, Simoa Macuh, Keiko Miyazaki ter Ive Tratnik).