Aleš Sedmak v izvedbenosti uspešno prepleta slikarstvo s tehniko odtisov, so zapisali v Kvartirni hiši. Njegova dela so tudi v tem smislu prepoznavna. Pronicljivo opazovanje in intuitivni odziv sta značilnosti, ki vodita avtorjeve ideje in zamisli. Sedmak je v vsebinah odziven na aktualno dogajanje v okolju, hkrati pa se drži določenega izhodiščnega koncepta. Oziraje se v okolje, prikazuje odnose med ljudmi, ponekod morda raziskuje v lastno izvornost, vseskozi postavlja vprašanja.

Na razstavi bodo na ogled dela, ki večinoma odkrivajo pogled v umetnikov življenjski prostor. Sedmak je v posebnem odnosu z morjem in plovili. Morska veduta je velikokrat motiv, s katerim obravnava širše vsebine.

V njegovem slikarstvu ni tistega živobarvnega udarnega kolorita, ki je značilen za mediteranske avtorje, pa vendar bi ga lahko uvrstili mednje, saj manko kolorita nadomešča s formo, v figuralni ikonografiji, ki sledi vzdušju morskega, obmorja in Sredozemlja.

Sedmak se že od študija na oddelku za slikarstvo na ljubljanski akademiji za likovno umetnost neprekinjeno ukvarja s slikarstvom, grafiko, risbo, ilustracijo, oblikovanjem, pedagogiko, mentorstvom ter z organiziranjem izobraževalnih delavnic in dogodkov. Med drugim je bil eden izmed organizatorjev pri ustanavljanju društvene Galerije Insula v Izoli, pred četrt stoletja pa tudi programski svetovalec za ustanovitev likovne gimnazije v Kopru.

Bil je tudi 16 let vodja projekta Kaverljag kot edine tovrstne manifestacije z mednarodno udeležbo profesorjev in študentov. Njegov atelje v istrskem zaselku sredi bujne narave nad dolino Dragonje je zapisan kot prizorišče edinstvenih izobraževalnih taborov s poudarkom na aktualnih vsebinah, zlasti ekologiji, uporabnosti izdelkov ter povezovanju in sinergiji likovne umetnosti in različnih znanstvenih ved.