Leander Fužir je bil v lokalnem okolju in tudi širše posebej poznan po akvarelnem upodabljanju likov in prizorov iz del koroškega pisatelja Prežihovega Voranca.

Leandrovo nadarjenost za risanje sta v osnovni šoli na Prevaljah opazila njegova učiteljica Mira Stres in pozneje ravnatelj Leopold Suhodolčan, ki ga je spodbujal pri ustvarjanju in mu omogočal likovno izražanje na različnih področjih. Omogočil mu je vpis v risarsko šolo v Zagrebu, a je zaradi socialnih razmer ni mogel obiskovati, je zapisano na portalu Obrazi slovenskih pokrajin.

Poklicno pot je 15. januarja 1942 na Prevaljah rojeni Leander Fužir opravil v rudniku svinca in v topilnici v Mežici ter v Tovarni akumulatorskih baterij, likovnemu ustvarjanju pa se je popolnoma posvetil po upokojitvi. Likovna dela je ustvarjal v različnih tehnikah in z različno tematiko. Naslikal je veliko portretov in se dotaknil zgodb ljudi s socialnega roba. Kot je oktobra lani povedal v intervjuju za Večer, se je v tem našel.

"Imel sem obdobje, v katerem sem naslikal vse Črnjane, ki so drugače, posebno živeli, tista razstava je bila kar odmevna. Velikokrat sem se poistovetil tudi z ljudmi z roba, tudi njih sem risal. Prežihov Voranc je opisoval težko življenje kmečkih, delavskih ljudi. Tudi meni kot otroku ni bilo vedno lahko. Delavske zgodbe so mi bile blizu, videl sem se v njih. Jedli smo samo črni kruh, ki je zdaj postal zelo cenjen. Skromni smo bili, a je bilo v vseh drugih pogledih življenje zelo bogato," je za Večer dejal Fužir.

Bil je član Kulturnega društva koroških likovnikov in Likovnega društva Oculus v Wolfsbergu. Svoje slike je razstavljal na več samostojnih razstavah v Sloveniji, Avstriji in Italiji ter sodeloval na skupinskih razstavah, na likovnih kolonijah, veliko se je sam izobraževal. Živel in ustvarjal je v Črni na Koroškem, kjer je bil častni občan. Na občini je še danes odprta žalna knjiga, danes ob 10. uri bo žalna seja občinskega sveta, pogreb pokojnega pa bo popoldne na pokopališču v Črni. Leander Fužir je umrl preteklo nedeljo v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.