Foto: Arhiv avtorja
Foto: Arhiv avtorja

V Desnem atriju Mestne hiše lahko do 1. novembra ujamete razstavo Patrika Dvorščaka. Razstavni projekt Patrij je serija slik, ki je začela nastajati v covidnem obdobju. Serija v nastajanju trenutno vsebuje približno 15 slik večjih in manjših formatov. Ves čas ustvarjalnega razvoja si avtor zastavlja vprašanje, zakaj se vsi globalni problemi, s katerimi ogrožamo lasten obstoj, zdijo brezizhodni, kot da je človeštvo na poti k nekakšnemu kolapsu civilizacije. Poleg družbenih in naravnih razlogov za propad civilizacije avtor prepoznava še nekakšno duševno ali psihološko dispozicijo, nagnjenost k temu, da se civilizacije znova in znova znajdejo v ponavljajočem se vzorcu destrukcije.

Z osrednjim motivom na slikah, ki ga predstavljajo množice ljudi, nezavedni psihološki scenariji, razvrat, podobe genitalij in dominacija človeštva nad stvarmi in živalmi, Dvorščak spaja dve različni realnosti - kreativnost in imitacijo, rutino in obscenost, ki segata globoko v človeško ambivalentnost. Ta protislovna psihološka dispozicija je tudi razlog, da se civilizacije znova in znova znajdejo v ponavljajočem se vzorcu destrukcije, je umetnikovo stališče.

Ambivalentni boj v človeku je v Dvorščakovem ustvarjanju prikazan skozi prvotno konstruiranje kompozicije, kasneje pa se loti destrukcije upodobljenih motivov. Prizori v umetniških delih so predvsem kaotični, a sovpadajo s trenutnimi resničnimi kulturnimi inscenacijami po svetu, ki v grobem indicirajo slehernikov psihični odklon ter nakazujejo identitetno krizo in naraščanje spolnih frustracij.