Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je v uvodnem nagovoru med drugim dejala, da je bogata kulturna dediščina madžarske narodne skupnosti neizbrisen kamenček kulturnega mozaika Slovenije.

Foto: Matija Sušnik
Foto: Matija Sušnik

Zbrane je nagovoril tudi pobudnik razstave, poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horváth, ki je v nagovoru med drugim povedal, da Madžari v Prekmurju z ohranjanjem svoje identitete prispevajo h kulturni, jezikovni in verski raznolikosti slovenske družbe.

"Danes bi želela poudariti predvsem pomen sobivanja in sožitja dveh sosednjih narodov. Slovenija je ponosna, da z ustavo zagotavlja pravico do zastopstva madžarske narodne skupnosti v parlamentu. Večkrat poudarjam, da nas različnost bogati," je še povedala predsednica DZ-ja.

Spomnila je tudi, da je največji madžarski lirik Sandor Petofi del svojega življenja preživel v Sloveniji ter da je mogoče najti veliko skupnih točk v njegovem ustvarjanju ter ustvarjanju največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

"Madžarska avtohtona narodna skupnost v Prekmurju ima bogato zgodbo vztrajnosti in pripadnosti svojim koreninam. Skozi svojo kulturo, arhitekturno dediščino, kulinariko, umetnost, materni jezik in običaje ohranjamo svojo identiteto ter s tem prispevamo h kulturni, jezikovni in verski raznolikosti naše družbe," je dejal poslanec.

Dodal je, da razstava omogoča majhen vpogled v kulturo, arhitekturno dediščino in kulinariko prekmurskih Madžarov in je plod dela in predanosti mnogo posameznikov in organizacij, ki si prizadevajo ohraniti in deliti njihovo dediščino.

V okviru kulturnega programa so nastopili dijaki Dvojezične srednje šole Lendava in pevski zbori dvojezičnih osnovnih šol iz Prosenjakovcev, Dobrovnika in Lendave.

Razstava, ki so jo danes odprli v DZ-ju, simbolno zaznamuje 15. marec 1848, ko se prekmurski Madžari spominjajo revolucije na Madžarskem in poznejše vojne za neodvisnost.