Nagrade DLUM 2021 je podelila strokovna komisija v sestavi Olga Butinar Čeh in Anamarija Stibilj Šajn ter Mario Berdič Codella, ki je tudi kurator te razstave.

"Razstava nagrajencev DLUM sodi, poleg vsakoletne kolektivne jesenske oz. po novem zimske razstave članic in članov DLUM-a, med najpomembnejše predstavitve tekoče ustvarjalnosti društva. Nagrajence izbira strokovna žirija po lastnih merilih, nagrada pa je možnost samostojne razstave v skupini treh razstavljavcev, tako v domači galeriji na Židovski ulici kot v gosteh, po možnosti tudi v tujini," so zapisali v društvu.

Tokratni izbor je vključil odhajajočega predsednika DLUM-a Vojka Pogačarja, kar je sam sicer sprejel z zadržkom, ter dva novejša člana, Milana Ketiša in Marka Paka, kot dokaz kakovosti novih društvenih ustvarjalnih moči.

Akademski slikar Milan Ketiš je prejel nagrado DLUM-a za nadnaravno veliko, kristomorfno glavo, ki jo je označil kot portret po Botticelliju in predstavlja precedens v umetnikovem opusu, saj se običajno izogiba človeški figuri. Na tokratni razstavi predstavlja po navedbah kuratorja novejša, abstraktno ekspresionistična dela v obliki poklona slikarjema Philipu Gustonu in Agnes Martin.

Fotograf, kipar, organizator likovnih prireditev in kurator Marko Pak več kot 20 let, s pomočjo kiparsko interveniranih rečnih kamnov, umetniške fotografije in večmedijskih instalacij, zapisuje zgodbo o reki Dravi. Lansko nagrado DLUM-a je prejel za tipično fotografijo zadnjega obdobja, v obliki abstraktnega asimetričnega diptiha, z naslovom Odnesen z vetrom in podnaslovom The answer, my friend, is blowin' in the wind.

Na tokratni razstavi predstavlja fotografije figovih listov z domačega vrta, ki jih je posnel v sončnem zatonu, in fotografijo deževnice, s katero je zalival vrt ob figovcu in jo prekriva cvetni prah.

Vojko Pogačar, od leta 2019 predsednik DLUM-a, velja za neutrudnega raziskovalca na področju klasičnih in sodobnih sredstev likovne ustvarjalnosti, kot so na primer digitalna animacija in grafika, laserska grafika na pleksisteklu, 3D-skenerji in tiskalniki idr. Lansko nagrado DLUM je prejel za delo, ki popolnoma izstopa v njegovem opusu, saj gre za sintezo reliefa, asemblaža, ready-made elementov, lesenega križa, kovine in drugih materialov.

"Morda najbolj provokativen je naslov dela Oslovska sodba, saj navezuje na 'križanje' monografije DLUM-a, katere idejni pobudnik in urednik je bil sam Vojko Pogačar, zato gre tudi za njegovo najbolj intimno izpovedno umetniško delo do zdaj," je v katalogu ob razstavi zapisal kurator.

Na tokratni razstavi Pogačar predstavlja ciklus digitalnih grafik, ki ga je začel razvijati pred leti, na izjemno dolgih, rotulusom ali japonskim grafikam podobnih papirnatih nosilcih, z možnostjo navpične ali vodoravne orientacije.

Društvo likovnih umetnikov Maribor (DLUM) sodi med najstarejša likovna društva na Slovenskem, saj gre za naslednika Umetniškega kluba Grohar, prve stanovske likovne zveze po prvi svetovni vojni na območju osvobojene Štajerske v Kraljevini SHS. Prvo razstavo Kluba Grohar v Mariboru je leta 1920 odprl general Rudolf Maister, kar je kulturnemu dogodku dalo še posebno težo.

DLUM danes združuje avtorje vseh likovnih zvrsti, tako slikarje, grafike, kiparje, fotografe in oblikovalce kot tudi novomedijske ustvarjalce iz štajerske in koroške regije.