Z novo samostojno razstavo, ki bo na ogled do 26. maja, se umetnica po 13 letih vrača v okolico Ptuja, kjer je pred tem razstavljala že dvakrat.

Leta 2010 je Sorgato v Galeriji Tenzor v prostorih Mestnega gledališča Ptuj predstavila razstavo Brodolom teme, ki sta jo kurirala Marika Vicari in Vladimir Forbici, leta 2011 pa se je predstavila na 9. festivalu sodobne umetnosti Art Stays, katerega umetniški vodja je Jernej Forbici, sicer tudi upravljavec družinske galerije v Strnišču.

Chiara Sorgato se je rodila leta 1985 v Padovi, študirala na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah, trenutno pa živi in dela v Milanu. Že leta se ukvarja z družbeno-kulturnimi vprašanji, povezanimi z aktualnimi zadevami, kot so odnosi med kulturami in religijami, položaj žensk in konflikti med socialnimi partnerji.

Kot sporočajo iz Galerije FO.VI, njena dela obiskovalcem pred oči in tudi ušesa postavljajo nekatera najbolj drzna in neprijetna vprašanja, povezana z analizo sodobnosti, pri čemer vedno izhaja iz natančnega preučevanja podatkov, ki zanjo predstavljajo številčne mikrodelce realnosti.

"Vezi Chiare Sorgato s tradicijo beneške šole, iskanja barv, komedije vsakdanjika ni mogoče najti zgolj v vzdušju njenih slik, temveč v svobodni miselnosti, ki jo srečamo v skorajda kavstični komedialnosti njenih tesnobnih slik," je o avtorici zapisala njena rojakinja, umetnica in življenjska sopotnica Jerneja Forbicija Marika Vicari.

Galerija FO.VI v Strnišču, blizu Kidričevega, spada med referenčna slovenska razstavišča, ki redno organizira samostojne in skupinske razstave slovenskih ter tujih umetnikov. Je tudi eno od vsakoletnih prizorišč največjega slovenskega festivala sodobne umetnosti Art Stays, ki na Ptuju poteka v začetku julija.