Z njo umetnica prikazuje, kako težko je dokumentirati duševno vedenje in njegove disfunkcije. Instalacija bo na ogled do 29. januarja, so sporočili iz Simulakra.

Under 2021 je umetničino najnovejše oziroma lani nastalo delo. Đejmi Hadrović sicer deluje na presečišču videoesejev, avtorskih performansov in fotografije, so zapisali v novomeški galeriji.

S svojimi deli naslavlja družbenopolitične teme, kritizira kapitalizem in patriarhalni ustroj družbe ter odpira vprašanja, povezana s feminizmom in spolnostjo na ozemlju nekdanje Jugoslavije.

Kot so še zapisali, se s svojim delom izpostavlja "kot subjekt tranzicije in vključuje svojo zgodbo in zgodbe svojih prednikov z namenom oblikovanja novih narativov, ki se ji zdijo pomembni za današnji čas. Z nagovarjanjem lastnega mesta izrekanja ustvarja možnost za prevrednotenje sprejetih družbenih norm in ideoloških konstruktov".

Večkanalna videoinstalacija Under 2021 je izdelana kot statična podoba v tako imenovani obliki tableau vivant. Vizualni elementi so svetlih barv in prikazujejo komaj opazne počasne gibe.

S tem umetniškim delom želi avtorica podati nekaj neotipljivega oziroma labirint človeške psihe. Z videoinstalacijo obravnava tudi trenutno zdravstveno krizo in "izpostavlja zapostavljena vprašanja duševnih motenj, ki jih povzročajo trenutne razmere, v katerih se posamezniki spopadajo s pritiski izolacije", so še zapisali v Simulakru.

Razstavo so pripravili v okviru leta 2019 razpisanega galerijskega natečaja Prva priložnost.

Đejmi Hadrović se je leta 1988 rodila v Trbovljah. Na Fakulteti za humanistične študije v Kopru je leta 2012 diplomirala s področja kulturnih študijev in antropologije. Prek programa Erasmus je en semester filozofijo študirala na Bližnjevzhodni tehnični univerzi v Ankari v Turčiji. Na linški univerzi v Avstriji je leta 2016 magistrirala iz avdiovizualne umetnosti. Na dunajski umetnosti akademiji od leta 2017 opravlja doktorski študij. Raziskuje tematiko seksualnosti in njene manifestacije v postjugoslovanskem filmu.