Na razstavi so na ogled dela Jovane Đukić, Mihe Majesa, Monika Plemen in Maše Pušnik.

Hiša kulture je Pesmi v grafiki zasnovala kot štiriletni projekt enotedenske rezidence z delavnico, na kateri štirje povabljeni umetniki in umetnice ustvarjajo grafična dela na temo poezije vsako leto drugega pesnika iz primorsko-notranjske regije. To bodo do leta 2025 še Dragotin Kette, Maksa Samsa in Miroslav Vilhar.

Letos so si umetniki izbrali eno Kosovelovo pesem in jo "prevedli" v grafično delo v tehniki sitotiska v črni in rdeči barvi, natisnili so 15 izvodov grafike, nekaj od teh pa preoblikovali v originalno delo z uporabo kolaža – izbran je bil zaradi Kosovelovega konstruktivizma –, pri čemer bila tipografija povezovalni element neposredne navezave na poezijo.

Projekt se je začel v ponedeljek z literarnim sprehodom po Kosovelovi rojstni Sežani, kjer jim je skrbnica pesnikove spominske sobe Mateja Kralj približala njegovo življenje in delo, nato pa so umetniki do konca tedna v pivški galeriji oziroma grafičnem ateljeju raziskovali tematiko in ustvarjali grafiko.

Slikar Miha Majes si je za izhodišče izbral Kons, ki se začne z verzom "Truden evropski človek strmi žalostno v zlati večer", saj je "skušal zajeti Kosovelov pesimistični pogled na svet, ko je pisal o vzponu kapitalizma, kar danes živimo kot realnost". Pesnikovo razpoloženje je hotel navezati na današnje stanje z vojno, ki je podobno pesnikovemu, a je obenem iskal tudi igrivost, saj, kot pravi, je bil Kosovel navsezadnje mlad.

Umetniki so izkušnjo grafične delavnice in rezidence ocenili kot "izvrstno". Navdušeni so bili nad možnostjo spoznavanja s Kosovelom na literarnem sprehodu, saj so tako po besedah slikarke in grafičarke Monike Plemen dobili občutek, kako je pesnik živel in se gibal v nekem okolju. Umetnica si je izhodišče vzela pesem Ekspanzije in verz "mi vsi, ki korakamo" vključila v grafiko, v kolažih pa je v skladu z naslovom pesmi hotela "pobegniti" izven grafičnega lista v 3D-svet.

Zadovoljstvo nad začetkom projekta Pesem v grafiki je izrazila tudi vodja galerije in kustosinja Mojca Grmek, ki pravi, da "je vsak umetnik ubral svoj pristop, nastala so zelo raznolika dela in super razstava". Naključje je hotelo, da so zaradi bolezni dveh umetnikov ustvarjali le štirje, kar se je izkazalo kot zelo dobro, sicer bi bil obseg dela prevelik za njihove produkcijske kapacitete.

Umetniki v projektu h grafiki pristopajo eksperimentalno, izven njenih osnovnih parametrov (odtis, reprodukcija), in avtorsko, kar pomeni, da odtise na različne načine spreminjajo v originale. S tem projektom Hiša kulture nadaljujejo prakso grafične delavnice, ki jo je začela v obdobju med letoma 2015 in 2021. Zasnova ostaja nespremenjena, le fokus se je premaknil od družbenih tem k poeziji, namen pa je raziskati načine povezovanje poezije z grafiko, povezovati različne vrste umetnosti in spodbujati sodelovanje.

Razstava Pesmi v grafiki/Srečko Kosovel bo predvidoma poleti gostovala v Kosovelovem domu v Sežani, ki je letošnji partner Hiše kulture pri projektu.