Rdeča nit letošnje prireditve pod sloganom Pop-Up čipke je tradicionalna in sodobna idrijska čipka, ki jo želijo organizatorji približati zlasti mladim. Festival idrijske čipke je poleg Praznika idrijskih žlikrofov najpomembnejša festivalska prireditev v Idriji in širše, saj ga je Slovenska turistična organizacija prepoznala kot enega petih največjih etnoloških festivalov v Sloveniji.

Dogajanje v okviru 42. Festivala idrijske čipke se je začelo v četrtek z odprtjem prvih razstav čipk. Osrednji del te kulturne, etnološke, turistične in zabavne prireditve pa bo v petek, 14. junija, ob 20.30 z dvigom festivalske zastave pred Čipkarsko šolo Idrija na idrijskem Mestnem trgu, ki mu bo sledila otvoritvena slovesnost. "Slovesnost bo preplet nastopa glasbene skupine Divje jezero z gostjo Tinkaro Kovač, igre na odru in domišljijskih filmskih podob, sklenila pa se bo s presenečenjem, ko se bo nastopajočim na odru pridružila ena od razstav," je za medije pojasnila direktorica festivala Valerija Božič.

V soboto in v nedeljo bo festival pester program dogodkov. Poleg strokovnih festivalskih vsebin, ki prinašajo kar 17 razstav, povezanih s čipko, na 11 razstavnih lokacijah po mestu, bodo pripravili tudi delavnice klekljanja ter državno tekmovanje otrok in odraslih v klekljanju. Oba dneva bodo potekali tudi sejem domače in umetnostne obrti in klekljarskih pripomočkov, ustvarjalne delavnice, glasbene, gledališke in plesne predstave, predstavitev klekljanja po ulicah Idrije ter zabavno in kulinarično dogajanje.

Med dogodki Festivala idrijske čipke velja omeniti strokovne vsebine, za katere skrbi Čipkarska šola Idrija. Tudi letos pripravljajo svojo razstavo in sodelujejo pri pripravi več drugih festivalskih razstav. Osrednji dogodek bo nedeljsko državno tekmovanje v klekljanju za priznanje Ivanke Ferjančič. "Kar 161 mladih klekljaric in klekljarjev, ki so se uspešno prebili čez šolsko raven tekmovanja in prihajajo iz različnih slovenskih krajev, se bo v petih starostnih kategorijah pomerilo v klekljanju. V svoji kategoriji bo tekmovalo tudi 14 odraslih klekljaric," je novinarjem pojasnila vodja strokovnega dela festivala Metka Fortuna.