Javni arhitekturni natečaj je v sodelovanju z občino Izola izpeljala Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije.

Arhitekti so pripravili zamisli za Istrski kulturni center, ki naj bi zrasel na območju nekdanje tovarne Mala oprema. Na občini Izola poudarjajo, da bo vlada projekt vključila v načrt razvojnih programov 2021–2024 in s tem zagotovila del finančnih sredstev za izvedbo.

Za projekt se zavzema aktualni župan Danilo Markočič, ki se je v nedeljo v drugem krogu volitev pomeril z Milanom Bogatičem. Ta meni, da je projekt za Izolo predimenzioniran.

Postopek javnega natečaja je trajal 113 dni, udeleženci so imeli za pripravo rešitev 63 dni časa. Sedemčlanska mednarodna strokovna komisija je v ožji izbor uvrstila šest predlogov. Podelila je tri nagrade, prvo ljubljanskemu biroju Ark Arhitektura Krušec, so sporočili z občine Izola.

Predsednica komisije Polona Filipič Gorenšek je med drugim ocenila, da je zasnova prvonagrajenega projekta prilagojena edinstvenosti lokacije med morjem in parkom ter da zamišljeni objekt skupaj z ulico ob njem deluje kot dnevna soba mesta.

Predstavnik avtorjev zmagovalnega idejnega projekta Tomaž Krušec je dodal, da v širši regiji ni tako kompleksnega kulturnega programa, kot je ta, zastavljen v natečaju.