Program vključuje tudi delavnico Plastik fantastik, na kateri se bodo lahko otroci preizkusili v plastik fantastik animiranju.

Program Zeleni Slon bo uvedel kratek slovenski animirani film Timona Lederja iz leta 2016 Podlasica z zgodbo o lačni podlasici, ki napade jato ptičev, ki živijo na poslednjem stoječem drevesu. Sledil bo tajvansko-estonski film Kako priročno, ki ga podpisuje Hung Huei Jen z umetniškim imenom Red, ki opisuje neekološke navade posameznikov, kot tretji na vrsti pa bo dansko-britanska koprodukcija Paula Busha Orgiastično hiperplastično.

Film je animirana parada plastike, pobrane na plažah, ob cestah, na podstrešjih in v trgovinah z rabljenim blagom. "To je žalostinka za ljubezensko zgodbo, ki se je sfižila, ljubeče slovo od najčudovitejšega materiala, ki je zasužnjil naš planet – plastike," so zapisali v Kinodvoru in pojasnili, da je bil film navdih za delavnico Plastik fantastik.

Delavnico bosta vodili mentorici društva Slon: Lene Lekše in Andreja Goetz, ki bosta v kavarni Kinodvora pred projekcijo in po njej otrokom na voljo, da se na animirani postaji preizkusijo v plastik fantastik animiranju.

"Plastični zamaški, glavniki, gumbi in plastične vrečke ter druga odpadna plastika ne sodijo zgolj v smeti, ampak lahko nastopajo tudi v filmu. Skupaj jih bomo oživili v tehniki stop animacije, pri čemer bomo za vsak premik s pomočjo fotoaparata in računalnika ustvarili po eno sliko za film," napovedujejo organizatorji.

V sklopu Zelenega Slona bosta na ogled še latvijski kratki animirani film Evaldsa Lacisa Ježi in mesto, ki govori o gozdnih živalih, ter nizozemski animirani film Pujs avtorja Jorna Leeuwerinka, v katerem skupina živali priključi električno omrežje na gobec velikega spečega pujsa, ki je videti kot vtičnica.

Program Zeleni Slon bodo predvajali tudi v nedeljo in še nekajkrat v juniju, so sporočili iz Kinodvora.