Kot je povedal vodja festivala Martin Kodarin, so za letošnji festivalski cikel dogodkov pripravili kakovostni glasbeni program s skrbno selekcijo glasbenikov, obiskovalci pa bodo lahko obiskali tudi filmski večer.

Kot so zapisali na spletnem mediju Mestne občine Koper ekopercapodistria, festival že 20 let stremi h kakovostni in žanrsko raznoliki glasbeni izkušnji v idilični atmosferi mestnih poletnih večerov. V sklopu letošnje edicije so organizatorji pripravili pet četrtkovih večerov, ki bodo potekali julija in avgusta.

"Pri izbiri glasbenih skupin nikoli ne gledamo na status in prepoznavnost, pač pa na kakovost glasbe," je o vsebini letošnjega programa povedal vodja festivala Kodarin iz Kluba študentov občine Koper.

Kot je še povedal Kodarin, s festivalom želijo razviti predvsem lokalno kulturo in povezati lokalno skupnost z osebnim pristopom do obiskovalcev. "JEFF je primarno za Koper," je poudaril in dodal, da so sicer na dogodkih dobrodošli vsi.

JEFF se začenja s koncertom skupine Katalena. Šestčlanska zasedba, ki v prvotni zasedbi ustvarja že 22 let, je doslej že večkrat obiskala festival.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, člani zasedbe svoj navdih črpajo iz zapuščine slovenskih ljudskih pesmi, ki jih prilagajajo in izvajajo v skladu s svojo unikatno estetiko. Ob tem glasbeno folkloro oživljajo s svežo energijo, hkrati pa zavračajo njene ideološke konotacije in poudarjajo njeno igrivost ter nalezljive ritme.

Drugi festivalski večer, 13. julija, bo posvečen filmu. Obiskovalci si bodo lahko ogledali delo čilskega režiserja Alejandra Jodorowskyga z naslovom Sveta gora iz leta 1973. "Film, o katerem je pred ogledom bolje vedeti čim manj, ne bomo nadalje predstavljali, vedite le, da vas čaka nepozabna izkušnja," so zapisali pri spletnem glasilu koprske občine in opozorili, da film ni primeren za otroke.

20. julij kot tretji festivalski večer bo posvečen eksperimentalni rubriki JEFF Xperimental s skupinama Darla Smoking in Filaments of existence. Na prvi avgustovski četrtek pa bodo obiskovalci lahko doživeli glasbeno-plesni projekt Sentido project, ki v avtorskem ustvarjanju prepleta flamenko, džez in elektroniko. Sledil mu bo Trio Tribidabo iz avstrijskega Gradca.
Na zaključnem festivalskem dogodku 10. avgusta bodo prvi nastopili tržaški Pentatrio, letošnji JEFF pa bo zaokrožil rimski kantavtor Porthos.

Vstopnice za današnji prvi večer je mogoče kupiti na vratih prizorišča na koprski Kidričevi ulici od 19.30 naprej. Koncert se bo na vrtu Pokrajinskega muzeja Koper začel ob 20. uri.