130. obletnici rojstva Prežihovega Voranca (1893–1950) se bodo poklonili s predstavo članov Gledališke skupine Kulturnega društva Kotlje. Ti se bodo pod režijsko taktirko Milene Mesner predstavili s priredbo odlomka Munk obdaruje berače iz Prežihovega romana Jamnica. Glasbeni program bodo sooblikovale Amalija Skrube, Suzana Makič in Melanie Veselko, so sporočili iz Koroškega pokrajinskega muzeja.

Z vsakoletnimi tradicionalnimi srečanji pri Prežihovi bajti, ki potekajo v času pisateljevega rojstnega dne 10. avgusta, Korošci ohranjajo spomin in širijo spoznanja o pisatelju, njegovem življenju in delu. Spominski muzej, kjer potekajo avgustovska srečanja, sicer ni Prežihova rojstna hiša, ampak prvo lastno bivališče Kuharjevih.

Tja se je družina Prežihovega Voranca preselila leta 1911, ko je bil Prežih star 18 let. Od leta 1979 je tam urejen spominski muzej Prežihovega Voranca, ki je v upravljanju Koroškega pokrajinskega muzeja. Del spominskega območja je tudi bližnji mogočni bronasti portret Prežihovega Voranca s pogledom proti Kotljam, kot ga je upodobil kipar Stojan Batič.