Novo enoto je v nedeljo v sodelovanju z zavodom Divja misel odprlo gibanje Kultura-Natura Slovenija. Poletna knjižnica bo ljubiteljem branja različnih generacij ponujala brezplačno branje knjig in periodike. "Knjižnica pod krošnjami bo gostila slovenske založbe, literarne in druge kulturne ustvarjalce ter tako nedvomno obogatila naše dejavnosti ter popestrila dogajanja v Kropi in okolici," je sporočil predsednik gibanja Kultura-Natura Slovenija Slavko Mežek.

Knjižnica na prostem bo v Kropi odprta od torka do četrtka med 9. in 12. uro ter ob petkih med 9. in 12. ter 17. in 19. uro, in sicer vse do konca septembra. Ta petek bo dogajanje popestril tudi pesniški večer v spomin pesnici Kristini Šuler, ki se je pred 155 leti rodila v Kropi.

Knjižnica pod krošnjami bo vsebinsko obogatila stavbo Mežnarije, ki je bila dolga leta zapuščena in propadajoča, nekoč pa so v objektu živeli bratje tenoristi Anton, Leopold in Gašper Dermota.

Lani je skrbnik hiše postalo gibanje Kultura-Natura Slovenija. "Najprej smo se ukvarjali z gradbenimi in drugimi problemi, ki jih stare hiše vedno pokažejo. Uredili smo spodnji del te res častitljive stavbe iz leta 1747. Zdaj pa je že čas, da razmišljamo tudi o tem, kako bi hiša znova živela," je pojasnil Mežek.

"Še pred kratkim opuščena hiša z lepim razgledom na gore postaja kulturno središče in rezidenca za ustvarjalce ter popotnike," je poudaril Mežek. Želi si, da bi Mežnarija v Kropi postala širšemu kulturnemu občinstvu znana lokacija, kjer se bo vedno znova kaj dogajalo.

Delček v mozaik prispeva ureditev enote Knjižnice pod krošnjami, čez dva tedna pa se ji bosta pridružili še hišna knjižnica in čitalnica. "Tega smo se lotili že pred idejo o Knjižnici pod krošnjami in do zdaj zbrali že več kot 800 doniranih knjig. Gre za zelo lep nabor vsega o Sloveniji in slovenskih avtorjih iz vseh obdobij," je povedal Mežek.

Kroparska enota je prva Knjižnica pod krošnjami na Gorenjskem. Knjižnice na prostem pod različnimi drugimi imeni sicer v nekaterih gorenjskih krajih uspešno delujejo že več let. Med njimi je bralnica na vrtu Sokolskega doma v Škofji Loki, ki poleti postane zelena oaza sredi mesta.

Knjižnica pod krošnjami medtem deluje v 13 različnih krajih po Sloveniji in tudi v vasi Laafeld/Potrna blizu avstrijske Radgone na avstrijskem Štajerskem. V Ljubljani ima knjižnica 11 enot, deluje pa še v Kamniku, Kanalu ob Soči, Komendi, Logatcu, Mali planini, Novem mestu, Polhovem Gradcu, Ribnici, Rašici, Vrhniki, Zagorju ob Savi in odslej še v Kropi.

Knjižnica pod krošnjami je projekt zavoda Divja misel. Povezuje raznoliko množico zavzetih organizacij in posameznikov. S številnimi sodelovanji ustvarja in podpira prostore literature ter širi ljubezen do knjige in branja. Knjige in periodika, ki jo ponujajo, so skoraj v celoti donacija založb in časopisnih hiš. Stremijo k promociji kakovostne literature, vsako enoto pa vsebinsko zasnujejo z mislijo na prostor in raznolike obiskovalce.