Foto: Nika Hölcl
Foto: Nika Hölcl

Kot so sporočili iz LGL-a, je uprizoritev osnovana na temah premagovanja strahu, bogastva prijateljstva in medsebojnih odnosov. Zgodba o mišku, ki ga motijo sobivajoče živali, odpira pomembno misel o sprejemanju sočloveka takšnega, kot je.

Režijo predstave podpisuje večkrat nagrajena animatorka LGL-a Asja Kahrimanović. Poleg delovanja v LGL-u je nastopala tudi v SNG-ju Drama Ljubljana, Mestnem gledališču ljubljanskem, Slovenskem mladinskem gledališču in gledališču Glej. Za svoje animacijske in igralske nastope v LGL-u je prejela več nagrad, med drugimi Pengovovo listino UNIMA Slovenije leta 2019 in tri nagrade za animacijo na Bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije v letih 2015, 2019 in 2021.

V predstavi igrajo Gašper Malnar, Zala Ana Štiglic in Ajda Toman. Dramaturg je Benjamin Zajc, za likovno podobo je poskrbel Jure Engelsberger, scenografka je Katarina Planinc, avtorja glasbe Sven Horvat in Laura Krajnc v duetu Zajtrk in oblikovalka luči Maša Avsec.

Foto: Nika Hölcl
Foto: Nika Hölcl

Mišek Julijan svoje dneve raje kot v družbi sosedov in drugih prebivalcev svojega okoliša preživlja sam. In takšno življenje mu je popolnoma všeč. Po čudnem naključju se samotarski mišek nekega dne sreča z lisico. Sprva prestrašena in previdna se junaka kmalu znajdeta na prijetni skupni večerji in počasi spoznata, da sta drug v drugem našla prijatelja za vse življenje. Dve popolnoma različni živali, ki bi v naravi lahko bili tudi v odnosu plenilca in plena, se tako zapleteta v prijateljski odnos, za katerega se sprva zdi, da se nikoli ne bi mogel razviti, so o knjigi zapisali pri založbi Zala, pri kateri je slikanica leta 2019 izšla. Slikanico sta v slovenski jezik prevedla Mateja in Miha Sužnik.