Danes bo na razstavišču artKIT ob 19. uri potekalo odprtje razstave Hranilnik za umetnika slikarja in kiparja Jožeta Šubica. "Jože Šubic s svojo novo razstavo ne samo simbolno, ampak tudi dejansko zaključuje neki avtorski opus. Za vsako svojo razstavo je iz keramike izdelal unikaten Hranilnik za umetnika in ga kot ekstra artefakt pristavil za nabiranje prostovoljnih prispevkov za obisk, katalog ali kar tako. Zdaj se jih je odločil razbiti in preveriti, kaj je v njih, ter jih razstaviti kot avtonomno postavitev," pojasnjujejo v Kulturno-izobraževalnem društvu (KID) Kibla.

Hranilniki tako iz stranske vloge, v kateri jih marsikdo prej ni opazil, stopajo v ospredje. "Hranilnike doživljamo kot nekaj novega in kot reminiscenco, retrospektivo, rekapitulacijo njegove umetniške poti. Hkrati pa z njihovo abstraktno sporočilnostjo, v kateri je tudi nekaj (samo)ironije, a še več resničnega, postavi umetnika v poslovno okolje in obravnava odnos, ki ga ima družba do njega in umetnosti same. Lahko ga razumemo tudi hudomušno, saj hranilnik pri večini obstaja le kot spomin na otroštvo, toda v naplavinah življenja taka gesta zadoni bolj alarmantno in izzveni kar baladno," so ob razstavi še zapisali v Kibli.

Postavitev v artKITu bo na ogled do 21. oktobra. Šestnajst keramičnih hranilnikov spremlja video, v katerem s performativno akcijo obračuna z njimi kot dokončno rešitvijo umetnikove izjave in njegove komercialne dejavnosti.

Jože Šubic, rojen leta 1958 v Mariboru, je leta 1982 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, leta 1984 pa zaključil tudi slikarsko specialko. Ukvarja se s slikarstvom, objekti, skulpturo, keramiko, risbo in grafiko. Živi in dela v Mariboru.

Šubic je prejemnik dveh Glazerjevih nagrad (1992 in 2013), nagrade Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) za življenjsko delo (2020) ter številnih drugih nacionalnih in mednarodnih nagrad. Razstavljal je na več kot 200 skupinskih in samostojnih razstavah.