V iskanju naslova serije oziroma razstave se je Borut Popenko navezal na vzdušje polpretekle dobe, zaznamovane z distanco, stanjem zaprtosti, samoto, so zapisali v Umetnostni galeriji Maribor (UGM).

Avtor je v tem prostoru razstavljal pred 25 leti, ko se je imenoval še Razstavni salon Rotovž. "Izhodišče ostaja isto. Popenka od začetka zanimajo osnovne prvine slikarstva, ki izhajajo iz praznega prostora, od materialnosti slikarskega medija do oblikovanja slikovnega polja. V raziskovanju barv in oblik, razmerij, kompozicij, volumnov in harmonij se sklicuje na abstraktno slikarsko tradicijo, od abstraktnega ekspresionizma, slikarstva barvnih polj, geometrijske abstrakcije do monokromnega slikarstva in minimalizma," so zapisali ob razstavi.

Borut Popenko (1969) se ukvarja s slikarstvom, prostorskimi postavitvami in videom. Dejavno sooblikuje sodobno umetniško prizorišče v Mariboru v okviru Kulturnega centra Pekarna in drugih prostorov kulture v mestu. Po zaključenem študiju likovne pedagogike na mariborski pedagoški fakulteti leta 1993 se je izpopolnjeval v tujini na Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle ter na likovnih akademijah v Atenah in Pragi.

V zadnjem obdobju je javnosti predstavil svoje delo na samostojnih razstavah Prelomi (2019, artKIT, Maribor) in Prelom (2018, cerkev Svetega Duha, Črnomelj) ter na več skupinskih razstavah v Mariboru, Žalcu in Ljubljani. Njegova dela hranijo v zasebnih in javnih zbirkah, med drugim v UGM-u.