V štirih festivalskih dneh se bo zvrstilo več brezplačnih dogodkov, namenjenih mladim in/ali organizacijam za mlade.

Festival poteka v organizaciji Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor. "Eden od glavnih ciljev dogodkov, ki se bodo zvrstili v sklopu festivala, je premisliti Maribor kot mladinsko mesto ter odpreti prostor za delavnice, predavanja in glasbene dogodke. Prav tako želimo aktivno vključiti mlade v soustvarjanje festivala in s tem doseči različne oblike ustvarjalnosti ter spodbuditi mladinski aktivizem," sporočajo iz tega javnega zavoda.

"Festival Mladi Maribor vidim kot super priložnost druženja, neformalnega učenja in krepitve novih sinergij v mestu," je poudarila organizatorka festivala Eva Žunec.

Kot uvod v letošnji festival so septembra že izvedli spletno akcijo Spoznaj Mladi Maribor, s katero so predstavili organizacije za mlade v mestu. Prav tako so vzpostavili tedenske napovednike dogodkov, ki so vsak ponedeljek objavljeni na Facebook in Instagram profilu Mladi Maribor.

Festival Mladi Maribor so v preteklih letih izvajali novembra v sodelovanju s Kariernim sejmom. "Letos smo se odločili za drugačen pristop in festival izvajamo ločeno, saj želimo v okviru njega poudariti, da mladinski sektor na eni strani predstavljamo mladinske organizacije, na drugi strani pa mladi. Zato smo pripravili dogodke, ki so namenjeni predstavnikom mladinskih organizacij, ter dogodke, ki so namenjeni mladim," je povedala direktorica MKC Maribor Marja Guček.

Med dogodki za mladinske delavce so usposabljanje za psihosocialno opolnomočenje mladih ter delavnica za trajnostne dogodke mladinskih organizacij. Program dopolnjujejo s cirkuško-kuharsko delavnico, odprtjem razstave Jesen 2023 študentov mariborske pedagoške fakultete v Galeriji Media Nox, lokalnim posvetom med mladimi in odločevalci v Mariboru, priredili pa bodo tudi dan odprtih vrat mladinskih centrov, ki bodo pripravili vrsto aktivnosti.

Letos sicer mineva deset let, odkar je Maribor nosil naziv Evropska prestolnica mladih (EPM). Takrat je tudi zaživel festival Mladi Maribor skupaj z istoimenskim spletnim portalom. Sklepni dogodek letošnjega festivala – Mladinski družabni večer – bo tudi uvodni dogodek celotedenskega praznovanja 30 let MKC Maribor.