"V svojem slikarstvu se Jože Foltin že desetletja giblje med ustvarjalno napetostjo večnega iskanja in življenjskih preizkušenj ter umirjeno harmonijo in iskreno lepoto upodobljenega. Njegove podobe so kot slikarske metamorfoze intimne komunikacije med mentalnim, čustvenim in fizičnim svetom. So zapletene, a hkrati zelo jasne preobrazbe umetnikovega intelektualnega slikarskega diskurza na področju slovenskega sodobnega slikarstva," je ob razstavi zapisala Stanka Gačnik.

Jože Foltin, rojen leta 1944 v Wilflingenu v Nemčiji, je diplomiral na Pedagoški akademiji v Mariboru in nato še na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Poučeval je na več osnovnih in srednjih šolah, pred upokojitvijo je bil ravnatelj na Osnovni šoli Markovci pri Ptuju.

V njegovem opusu prevladujejo slikarska dela. Razstavljal je doma in v tujini. Za dosežke na likovnem področju je prejel več nagrad in priznanj, med njimi oljenko Mestne občine Ptuj, nagrado DLUM, plaketo Zveze kulturnih društev Ptuj, priznanje sveta JSKD, izpostave Ptuj ter leta 2014 veliko oljenko Mestne občine Ptuj. Živi in ustvarja na Ptuju, pišejo v Društvu likovnih umetnikov Maribor.