Pričakujejo več sto udeležencev iz več deset držav. Kongres se bo sklenil 13. avgusta.

Esperanto je jezik, ki je bil razvit za spodbujanje medsebojnega razumevanja med narodi ter spoštovanja jezikovne in kulturne raznolikosti. Leta 1887 je L. L. Zamenhof objavil prvo knjigo o esperantu.

Tema kongresa je Jezik, življenje, zemlja: Desetletje domorodnih jezikov. Tema, o kateri bo govor na vrsti predavanj, je bila izbrana v navezavi na mednarodno desetletje domorodnih jezikov, ki ga je Unesco razglasil za obdobje 2022–2032, in je v celoti v skladu z zavezanostjo UEA-ja k spodbujanju kulturnih in jezikovnih pravic, pa tudi s trenutnimi družbenimi vprašanji v Kanadi, piše v sporočilu za javnost.

Na programu so med drugim še predavanja o zgodovini Montreala, Quebeca in Kanade ter koncerti in performansi, ki jih bodo izvedli umetniki iz Quebeca in drugih delov Kanade, med njimi so Bia, Yves Desrosiers, Joelle Rabu, Etienne Laflamme in Kristina Miroshkina.

Največje letno srečanje govorcev esperanta na svetu
Razglasili bodo tudi nagrajence tekmovanja za kratko zgodbo v esperantu, poleg tega bo na kongresu mogoče kupiti knjige v esperantu, še piše v sporočilu za javnost.

Svetovni kongres esperanta je največje letno srečanje govorcev esperanta na svetu. Prvi kongres je bil leta 1905 v Boulogne-sur-Meru v Franciji. Od tedaj poteka vsako leto razen med obema svetovnima vojnama in v zadnjih dveh letih. V Kanadi bo potekal drugič; leta 1984 je 69. kongres potekal v Vancouvru.