Razstava ponuja premišljevanje in raziskovanje relacij v trikotniku družba – narava – tehnologija v kontekstu ekokritičnega diskurza, okoljskih politik in aktualnih humanističnih konceptov. Na ogled bo do 29. maja.

V središču razstave Stekleno nebo sta precizno izdelana interaktivna, hibridna, vizualno-zvočna objekta – prototipa distopičnega habitata naših prihodnosti, s katerima avtor tematizira projekt na dveh, med seboj prepletenih ravneh, tj. simbolni in praktični ravni umetniškega prikaza. Instalacija Stekleno nebo je sestavljena iz vizualnega in zvočnega dela, so o razstavi zapisali v galeriji za zvok bioakustiko in umetnost Steklenik.

Vizualni del tvori dvodelna mimetična instalacija s postnaravnim okoljem, ustvarjenim s 3D-tiskalnik, v katerem avtor splete in vzpostavlja dialog med urbanim in ruralnim habitatom. Zvočni ustroj instalacije vzpostavi s pomočjo elektrolize toksičnih spojin, ki znotraj razširjenega elektronskega sistema v procesu samooscilacije in ekstrakcije proizvajajo zvočno sliko.
Z izbranimi elementi oziroma materijami in materialnostmi svojih instalacij Marku Batisti ne gre zgolj za razmišljanje o, temveč vselej za premišljevanje z, kar mu omogoča odmik od moralizma in vstop v odprte, vselej fluidne in spremenljive prostore, nad katerimi niti avtor sam nima popolnega nadzora.

Večkanalna zvočna instalacija Stekleno nebo je tudi svojevrstno nadaljevanje pozicij, ki jih je Batista vzpostavil s preteklim projektom Fluidni delci vulkanskega pepela iz leta 2017, apokaliptično zvočno-prostorsko instalacijo, v kateri gledalcu – kljub odsotnosti antropocena – jasno predoči njegovo posredno prisotnost: opustošena krajina, v kateri ostajajo le sledi peščice preživelih (post)humanoidov.

Marko Batista je v Ljubljani živeči intermedijski umetnik in eksperimentator avdiovizualnih vsebin. Diplomiral je iz slikarstva na ljubljanski akademiji za likovno umetnost in oblikovanje in končal magistrski študij na londonski Central Saint Martins. Deluje na presečišču med umetnostjo in znanostjo ter sodeluje z različnimi prizorišči.