Konec maja se bo začela 9. sezona festivala ulične kulinarike Sočna vilica, junija bo sledil festival Soboški dnevi, v juliju in avgustu pa Soboško poletje, so povedali na današnji predstavitvi programa poletnega dogajanja v prekmurski prestolnici.

Kot je dejal župan Mestne občine Murska Sobota Damjan Anželj, so zaradi varčevalnih ukrepov poskrbeli za nekaj prilagoditev in sprememb, ki pa jih obiskovalci prireditev ne bodo preveč občutili. Za dogajanje bosta poleg Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota poskrbela tudi javna zavoda Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota in RIS Dvorec Rakičan ter številna društva in krajevne skupnosti.

Konec maja bo v Murski Soboti mednarodno harmonikarsko tekmovanje, na začetku junija pa bo ob Soboškem jezeru oziroma Expanu srečanje obvodnih krajev Slovenije. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji kolesarstva, med drugim bo namreč v Murski Soboti start Dirke po Sloveniji, nebo nad Pomurjem pa bodo znova prekrili pisani baloni. Od 21. do 25. junija bo namreč na letališču v Rakičanu odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni.
V središču mesta bo letos že deveto leto zapored festival ulične kulinarike Sočna vilica, ki se bo začel 24. maja in nato vsak petek vse do konca septembra nudil kulinarične užitke.

V mestnem parku bo med 14. in 28. junijem 28. festival Soboški dnevi, ki prinaša letos 24 dogodkov. Začel se bo z Operno nočjo, ki se seli na novo lokacijo. Kot pravijo organizatorji, bo ta poskrbela še za več čarobnosti, prizorišče bo namreč na grajski ploščadi. Sicer pa se bodo na festivalu zvrstile številne znane glasbene skupine iz Slovenije in tujine, med drugim zasedbe Orlek, Big foot mama, Alo!stari, klapa Kampanel, Parni valjak ter Urban, frontman zasedbe Urban&4.

V juliju in avgustu bo v prekmurski prestolnici festival Soboško poletje, ki prinaša dvoje prizorišč – Trg kulture in grajsko dvorišče. Koncerti bodo ob petkih, izmenično na obeh prizoriščih. Kot je danes povedala direktorica Zavoda za kulturo turizem in šport Murska Sobota Brigita Perhavec se je že pred časom Hranilnica prekmurskih dobrot, ki deluje pod okriljem zavoda, preselila na novo lokacijo in s tem izgubila lokacijo skritega dvorišča.
Koncertno dogajanje bo tako odslej na prav tako skritem grajskem dvorišču v mestnem parku. V sklopu Soboškega poletja bodo obiskovalci lahko med drugim uživali ob zvokih Maje Keuc, zasedbe Avtomobili, Aeternum, Teo Collori in Momento Cigano ter Balladero. Ob sobotah dopoldne bo grajsko dvorišče prizorišče lutkovnih predstav za najmlajše.

Za dogajanje v središču Murske Sobote bodo organizatorji letos namenili približno 200.000 evrov, od tega približno 170.000 evrov za dogodke v sklopu festivala Soboški dnevi in približno 30.000 evrov za Soboško poletje in Skrito dvorišče.