Na ogled bo 55 del, ki jih je na podlagi ustrezanja razpisani temi, likovne dovršenosti in izvirnosti izbral državni selektor Robert Lozar.

Videz tipnega je naslov tematskih razstav, ki jih je v sezoni 2021/2022 razpisal javni sklad za kulturne dejavnosti, projekt pa je potekal na dveh ravneh, lani kot serija regijskih tematskih razstav, letos pa v obliki državne tematske razstave. Razstava je nastala v sodelovanju Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in njegove soboške območne izpostave.

Podrobnosti bodo organizatorji predstavili na popoldanski novinarski konferenci, kot so zapisali ob projektu, pa je njegov namen ljubiteljske ustvarjalce spodbuditi k premišljevanju o možnostih in učinkih ustvarjalnega, zlasti likovnega izražanja, k nadgrajevanju znanja in veščin ter iskanju novih likovnih rešitev.

Tudi izbrana tema naj bi v tem kontekstu razširila likovno in miselno obzorje ustvarjalcev, pod naslovom Videz tipnega so razstavljavci raziskovali načine, kako z likovnimi sredstvi priklicati taktilne občutke. Zanimali so jih elementi, kot so tekstura, faktura, šrafura in raster.
Pobudniki projekta so udeležence povabili tudi k samostojnemu raziskovanju problematike in k udeležbi na razpisanih tematskih predavanjih in delavnicah, pri čemer so jim ves čas strokovno podpirali. Cilji projekta so spodbujanje, predstavitev in promocija kakovostne ljubiteljske ustvarjalnosti.

Na slovesnosti ob odprtju bodo vsi uvrščeni na državno tematsko razstavo prejeli zlata priznanja, podelili bodo tudi plakete in listine Antona Ažbeta za leto 2021. Prejemnica plakete je Nuša Lapajne Čurin, listino pa bosta dobili Stanka Golob in Judita Rajnar Prosen.

Državna tematska razstava, ki poteka od leta 2008 na vsaki dve leti, v Murski Soboti gostuje prvič. Na ogled bo do 10. avgusta.