Razstavo bosta odprla avtorja Renato Podbersič in direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor Boris Hajdinjak.

"Gre za prenos razstave Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, ki smo jo za Evropsko prestolnico kulture 2025 Nova Gorica-Gorica prevedli tudi v italijanski jezik in dodali poglavje o srednjeveškem obdobju," je razstavo predstavil skrbnik projekta v okviru javnega zavoda GO! 2025 Jani Rijavec.

Razstava Judje na Goriškem predstavlja kratko zgodovino Judov in judovske skupnosti v Gorici, njihovo vpetost v kulturno-gospodarski razvoj mesta, obravnava preganjanje in uničenje skupnosti med holokavstom, poskus njene obnove po drugi svetovni vojni in priključitev k judovski skupnosti v Trstu leta 1969. Posebno poglavje je namenjeno nekdanjemu pokopališču goriške judovske skupnosti v Rožni Dolini pri Novi Gorici.

Danes je to največje ohranjeno judovsko pokopališče na slovenskih tleh in obenem tudi eden najpomembnejših ostankov judovske dediščine pri nas.

Razstava pomeni začetek projekta, ki je pod imenom Mali Jeruzalem vključen v uradni program Evropske prestolnice kulture 2025. Sprašujejo se, kako naj pokopališče postane prostor dialoga med etničnimi skupnostmi, zato projekt obravnava možnosti ureditve in obnove prostorov spomina.

Včasih se je o Gorici širil glas, da je Jeruzalem ob Soči. Judje pa so bili v Gorici verjetno prisotni že ob nastanku kraja. V preteklosti mesta in dežele so odigrali pomembno vlogo, o čemer pričajo tudi po njih poimenovane mestne ulice, danes pa v Gorici živi le še manjše število Judov.