Razstavo sta pripravila arheolog in kustos Dolenjska muzeja Borut Križ ter dolgoletni restavrator keramike Dolenjskega muzeja Miha Jakobčič.

Z razstavo želijo predstaviti restavriranje krhkih lončenih najdb oziroma predmetov. Lončenina je namreč najpogostejša arheološka najdba, z restavratorskimi postopki pa jo rešujejo pred propadom in najdenemu posodju ter drugim predmetom vračajo nekdanjo podobo ter sijaj, je Križ pojasnil za STA.

Na razstavnih panojih prikazujejo celotno pot predmeta – od najdene lončene posode na arheoloških izkopavanjih in osnovne zaščite ter dvigovanja najdbe iz zemlje do čiščenja, utrjevanja, sestavljanja, dopolnjevanja manjkajočih ali uničenih delov z mavcem in barvnega usklajevanja dopolnjenih delov v restavratorski delavnici.

Poleg slikovnih prikazov na panojih bodo z najdeno železnodobno lončenino v vitrinah predstavili tudi posamezne stopnje restavratorskega dela. Posebej so poudarili barvno usklajevanje, pri katerem skušajo dopolnjeni, izrazito beli in izstopajoči mavec barvno zliti z izvirnimi lončenimi deli posodja, je še povedal Križ.

Knezovo sobo so v Dolenjskem muzeju tako poimenovali v spomin na prvega in zaslužnega novomeškega arheologa Toneta Kneza (1930–1993).

Razstava Restavriranje lončenega posodja bo na ogled do 1. februarja 2023.