Njena dela spodbujajo poglobljen razmislek o družbenih vprašanjih, lastnih predsodkih, stereotipih in družbenih normah, je ob razstavi zapisal kurator Adrijan Praznik. Na ogled bo do 22. decembra.

Pregledna razstava Marije Mojce Pungerčar ponuja priložnost za poglobitev v njeno raznoliko in dovršeno umetniško delo. Zaznamujejo jo izjemna moč, subtilnost in odprtost, ki obiskovalca vabi k razmisleku o odnosu do identitete, spola, telesnosti in drugih izzivov življenja.
Razstavo zaokrožuje izid umetniške publikacije z izborom zgodb, ki so s sodelovanjem Veronike Klančnik in v razponu dveh desetletij nastale v okviru projektov Dresscode in Osebna koda obleke, je dodal kurator.

Značilnost umetničinega ustvarjanja je sicer povezovanje različnih medijev, tekstila, fotografije, digitalnega tiska, videa in zvoka.

Razstava prikazuje dela, ki tematizirajo umetničino družino, medsebojno skrb, smrt, izgubo in novo življenje, ter dela, ki beležijo drobne zgodbe iz njene neposredne okolice. Ena ključnih avtoričinih značilnosti je sicer njena angažiranost. S svojimi deli se namreč ukvarja tudi z družbenimi vprašanji v povezavi s politiko, z migracijami, okoljem in drugimi perečimi sodobnimi temami.

S prepletanjem umetnosti in aktivizma želi spodbuditi h kritičnemu razmišljanju in zavedanju o teh temah ter prispevati k družbenim spremembam. Njena umetnost tako deluje kot orodje opozarjanja na nepravičnost, neenakost in marginalizacijo, ter spodbuja k soustvarjanju bolj vključujoče, raznolike in pravičnejše družbe.

Za omenjeno pregledno razstavo Praznik še ugotavlja, da se njena "angažirana nota dotika ožjega kroga in govori neposredno o okolju, iz katerega izhaja in znotraj katerega biva, ter osebne zgodovine, ki jo definira kot posameznico in kot kulturno delavko".

Marija Mojca Pungerčar se je rodila leta 1964 v Novem mestu. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je iz slikarstva diplomirala leta 1989. Na Umetnostnem inštitutu v San Franciscu v ZDA pa leta 2001 še magistrirala. V domovini in tujini razstavlja od leta 1983. Njena priznanja in nagrade vključujejo Priznanje Ivane Kobilca, priznanje Mednarodnega bienala likovnih umetnosti Kranj, Priznanje Riharda Jakopiča, nagrado Festivala neodvisnega filma, štipendijo Avstrijske akademske izmenjave, štipendijo ArtsLink in Fulbrightovo štipendijo.