Razstava Risomanija želi biti celovit prikaz možnosti, zaradi katerih je risba za mlajšo in srednjo generacijo tako aktualna. Med avtorji je veliko takih, ki se posvečajo zgolj risbi.

V Novi Gorici se predstavljajo Suzana Brborović, Milanka Fabjančič, Tina Konec, Mitja Konić, Janja Kosi, Blažka Križan, Erik Mavrič, Miha Perne, Mark Požlep, Lucija Stramec, Matej Stupica, Helena Tahir in Leon Zuodar.

"Njihovo navdušenje nad tem medijem ni naključno, saj ga usmerja širok spekter možnosti tega medija, ki na popoln način utelešajo značilnosti sodobnega časa. Na prvem mestu sta neposrednost in vsestranskost risbe ter hitrost beleženja hipnih zamisli, izrazov in konceptov v širokem razponu od elementarne črne črte na beli podlagi, barvne in digitalne risbe pa do snovne risbe v izrezankah," so zapisali v sporočilu za javnost ob odprtju razstave.

Risomanija govori o strastnem odnosu do risarskega medija pri generaciji "tukaj in zdaj", je prikaz raznovrstnih možnosti, ki jih ponuja risba, od avtonomne in pripravljalne, frontalne, izrazne, slikovite, prostorske, zinske, animatorske, stripovske, snovne, ilustratorske risbe in njene izpovedne univerzalnosti.

Ob razstavi je izšel bogat katalog z besedilom o risbi nekoč in danes, poglobljeno analizo avtorskih del, dokumentacijo o risarkah in risarjih in reprodukcijami.

V Mestni galeriji Nova Gorica pripravljajo danes in 9. aprila ob 18. uri javno vodstvo po razstavi, po kateri bo popeljala sokustosinja razstave in ena izmed sodelujočih umetnikov Tina Konec.