"V Parku vojaške zgodovine smo se odločili, da pripravimo premiero tega film v opomin in svarilo ob vse večjih napetostih v svetu, ko postaja bombardiranje civilnih naselij nekaj vsakdanjega ter vse pogostejšem trpljenju nedolžnih civilistov," je povedal direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič. Dodal je še, da je prav, da v Parku tudi na tak način opozorijo na "te zgodovinske lekcije, iz katerih bi se morali tudi nekaj naučiti".

V zgodnjih jutranjih urah 6. aprila 1941 je z bombardiranjem Beograda druga svetovna vojna z vso silovitostjo pljusknila tudi na ozemlje tedanje Kraljevine Jugoslavije. Bombardiranje glavnega mesta je bilo Hitlerjevo maščevanje, ker je Jugoslavija po puču 27. marca 1941 izstopila iz Trojnega pakta.

Bombardiranje je zahtevalo več kot 2000 smrtnih žrtev. Popolnoma je bilo uničenih več 600 objektov, poškodovanih pa še dodatnih skoraj 8000 zgradb. Kratka aprilska vojna, ki je trajala od 6. do 17. aprila 1941, se je končala z brezpogojno kapitulacijo jugoslovanskih sil, ki niso bile kos Hitlerjevemu naoljenemu vojaškemu stroju. Vendar je bil to šele začetek gorja, ki je za državo in njene prebivalce sledilo v naslednjih štirih letih.