Tokratna razstava v ospredje postavlja virtualno. Odprli jo bodo danes ob 19.00.

Weinberger v razmerju med realnostjo in fikcijo raziskuje takšne ali drugačne konstrukcije realnosti v povezavi z različnimi ideologijami, političnimi ali ekonomskimi interesi ter znanstvenimi in tehnološkimi dosežki.

To raziskovanje ga je v zadnjem času, ko vsakdanje življenje poteka vse bolj v računalniškem okolju in na medmrežju, pripeljalo do ustvarjanja virtualnih svetov, kjer med realnostjo in fikcijo ni več trdnih meja, razlikovanje med enim in drugim pa povsem poljubno.

Proces nastajanja njegovih slik je že vrsto let enak. Pri ustvarjanju svojih del se večinoma poslužuje že obstoječih podob, ki izvirajo iz sodobnih komunikacijskih medijev, kot so različne publikacije, televizija in internet, ali iz strokovne in umetniške literature ter filma.

Podobe jemlje iz njihovih prvotnih kontekstov in jih sestavlja v nove celote, ki jih nato prenese na platna srednjih ali večjih formatov. Pri tem se poslužuje različnih slikarskih postopkov, ki jih večkrat uporabi tudi na istem platnu.

V starejših delih, nastalih med letoma 2008 in 2013, je pogosto združeval megličaste barvne ploskve v ozadju z risbo figur v ospredju. Okrog leta 2015 se začne eno in drugo postopoma drobiti, dokler se v najnovejših delih, nastalih po letu 2018, ne razprši v povsem "pikseliziran" svet. V njem so figure bolj ali manj zabrisane silhuete, postavljene v prostor iz megličastih barvnih pik in črtic, ki se ponekod sestavijo v prepoznavne elemente krajine, kot so stanovanjski bloki ali drevesa, drugod v fantastične mrežaste strukture ali vesoljska plovila, so zapisali v Hiši kulture.

Tokratna razstava v ospredje postavlja virtualno, kar napoveduje že njeno ime. Na njej Weinberger predstavlja dela, "v katerih le še tu in tam najdemo podobo iz stvarnega življenja; prostore z nenavadnim rastjem, zgoščenim ozračjem in žarečo svetlobo naseljujejo figure v skafandrih, ki jim ne vidimo obraza, zaposlene z opravki, ki jim ne vemo namena".

Kustosinja razstave je Mojca Grmek.

Uroš Weinberger je diplomiral in magistriral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Strokovno se je izpopolnjeval na akademiji v Sofiji ter na umetniških rezidencah v Berlinu in Freisingu. Živi in dela kot samostojni vizualni umetnik v Ljubljani.