Prenovljenih je pet razstavnih prostorov, kar je približno tretjina stalne razstave, pravijo v muzeju.

Za novo postavitev stalne razstave je vzrok več dejavnikov. Prvi so nova arheološka odkritja z impozantnimi najdbami z izkopavanj ob gradnji avtoceste, pojasnjuje direktor Pomurskega muzeja Branko Kerman. Muzej je pridobil tudi nove muzealije in dopolnil številne zbirke. Obenem so si po Kermanovih besedah želeli, da bi skozi muzejsko zbirko predstavili tiste vsebine, ki do zdaj niso bile na ogled, in da bi z že obstoječimi zbirkami tem dali neko novo, svežo vsebino ter jo tako nadgradili in posodobili.

Razstava je zasnovana v petih prostorih muzeja. "Začnemo z izjemnimi arheološkimi najdbami, ki prikazujejo smrt in verovanja v prazgodovinski skupnosti, nato predstavimo Prekmurje v času Rimskega imperija ter slovanske poselitve, temu pa sledi predstavitev verske podobe tega prostora ob Muri," pojasnjuje Kerman. Nazorno je, dodaja, predstavljena tudi cerkvena umetnost od romanike do 20. stoletja. Posebej so poudarili krajinske značilnosti pokrajine prek geoloških značilnosti, reke Mure, termalnih voda, poljedelstva in nasploh vseh aktivnosti, ki so se v pokrajini odvijale v stoletjih, še dodaja.

"Ta razstava je trajnostni izdelek in z njeno pomočjo naš muzej trajnostno prispeva k ohranitvi dediščine. Smo pa na poti prenove celotne razstave, ki jo želimo celovito prenoviti do leta 2025, ko bo Pomurski muzej praznoval 70 let. Takrat bi torej radi odprli v celoti prenovljeno stalno muzejsko razstavo," še pove.

Značilnost prenovljene in osvežene stalne razstave je po besedah kustosinje Jelke Pšajd, da so se kustosi pri prenovi zgledovali po Plečniku in so ohranili tisto, kar je bilo na prejšnji postavitvi razstave dobro in starega niso podirali.

Stalna razstava Pomurskega muzeja je leta 1999 dobila nagrado Evropskega foruma. Poleg Jelke Pšajd so pri postavitvi razstave sodelovali še kustosi Metka Fujs, Tamara Andrejek in Samo Sankovič. Poudarili so, da so zdaj prvič na razstavi zajeli celoten pomurski prostor, od tod tudi naslov Ljudje ob Muri. Prejšnja razstava se je namreč bolj osredotočala na Prekmurje.