Ive Šubic je poznan kot grafik in slikar, bil pa je tudi izvrsten ilustrator, za kar je bil večkrat nagrajen. Knjižne ilustracije umetnika iz Poljanske doline, ki se je rodil aprila 1922 in umrl decembra 1989, so bile prvič podrobneje raziskane ob lanski stoletnici njegovega rojstva.

Loški muzej Škofja Loka je namreč lani v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti Slovenj Gradec in Muzeji radovljiške občine pripravil razstavo Ive Šubic - ilustrator in kulturni delavec, ki velja za prvo pregledno razstavo knjižnih ilustracij in umetnikovih skic, razširili pa so jo še z arhivskim delom s predstavitvijo njegovega vsestranskega doprinosa h kulturni sceni.

Razstava je bila od oktobra lani do maja letos na ogled na Loškem gradu, junija so jo v prilagojeni obliki postavili v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec, letošnjo jesen pa bo, osredotočena na ilustracijo, na ogled v radovljiški Šivčevi hiši. Razstavo bosta drevi odprla radovljiški župan Ciril Globočnik in škofjeloška podžupanja Tina Teržan, predstavila pa jo bo kustosinja razstave in direktorica Koroške galerije likovnih umetnikov Petra Čeh.
Kot je kustosinja zapisala v zborniku razstave, je Šubičev ilustratorski opus ob slikarskem in grafičnem najobsežnejši. Prepoznaven je postal s periodično ilustracijo za različne učbenike in revije, kot so Ciciban, Borec, Kurirček in Pionirski list. Obenem je v letih od 1945 do 1989 ilustriral 96 leposlovnih del, največ prav tako za otroke in mladino, v njih pa je skupno nekaj več kot 1500 ilustracij.

Glavnina izvirnih ilustracij za knjižna dela je ostala dobro ohranjena, našli pa so tudi večje število skic in pripravljalnih risb, ki pričajo o umetnikovih poglobljenih pripravah na proces izdelave posamezne ilustracije. Del izvirnih ilustracij je sicer izgubljen, vključno z njegovimi najstarejšimi knjižnimi ilustracijami iz štiridesetih let prejšnjega stoletja.
Šubičevi začetki ilustriranja segajo v njegovo otroštvo. Z vstopom med partizane, še posebej z delom v partizanskih tiskarnah, pa se je začelo obdobje njegovega profesionalnega ilustriranja. S slogom, ki ga je v partizanih dosledno in udarno signiral z IVE, je postal eden najbolj prepoznavnih ilustratorjev, čez dobri dve desetletji celo eden najpomembnejših v slovenskem založništvu, je pojasnila Čeh.