Utrinek iz enega od preteklih festivalov. Foto: Radio Maribor/Nejc Ketiš
Utrinek iz enega od preteklih festivalov. Foto: Radio Maribor/Nejc Ketiš

Že 24. izvedba poletnega dogodka bo postregla z glasbeniki, igralci in drugimi umetniki, program pa bodo 10. avgusta odprli s koncertom vokalistov Matjaža Robavsa, Aljaža Farasina in Gregorja Ravnika, zbranih v tercetu Vivere.

V osrčju zelenega gozdnega okolja in zavetju pohorskih smrek se bodo na odru v naravnem amfiteatru letos znova zvrstila tudi druga zveneča imena iz Slovenije in tujine.

Petkov drugi festivalski večer bo namenjen narodno-zabavni glasbi, saj se bodo z nastopom Ansambla Saše Avsenika spomnili 70-letnice začetkov glasbenega ustvarjanja znamenitih bratov Avsenik, ki sta svoje muziciranje iz domače Jožovčeve gostilne v Begunjah ponesla v svet. Rokersko obarvan bo 12. avgust, ko v Ruše prihaja skupina Šank Rock, prvi festivalski konec tedna pa se bo zaključil v ritmu dalmatinskih napevov Klape Bonaca.

Drugi festivalski teden bodo v četrtek začeli z 21. Kantfestom in koncertom Zorana Predina, dan pozneje bo na vrsti premierna uprizoritev nove stand up predstave Totega Reporterja Milana, z naslovom Razloži ji, da ne bo, v petek gostuje znameniti hrvaški Parni valjak z novim pevcem Igorjem Drvenkarjem, festival pa bodo v nedeljo sklenili s predstavo Toneta Partljiča Poroka čistilke Marije v izvedbi Kulturnega društva Pekre-Limbuš.

Organizatorji ob tem obljubljajo razgiban spremljevalni program s koncerti, kulturnimi dogodki in vsakodnevno glasbo z vinilk v Tržnici Triglav. Bližnji Trg vstaje pred Občino Ruše bo gostil Pohorsko pravljico, čez celoten festival pa bodo na trgu različni dogodki, od stand up predstav in kuharskih mojstrovin do manjših koncertov.

Pestro bo tudi na Čolnarni pod Športnim parkom Ruše, kjer bo 26. avgusta osvežitev ponudil zdaj že utečeni spust po Dravi, imenovan zDRAVAntura. Dogajanje bodo začinili še s kulinaričnim doživetjem"food truck" Želodec na povodec.

Festival vsako leto organizira javni zavod Športni park Ruše ob podpori občine, društev, sponzorjev, donatorjev in prostovoljcev. "Letošnji program je spet sestavljen tako, da ustvarja neponovljivo vzdušje," zagotavljajo organizatorji in dodajajo, da so vstopnice za dogodke na glavnem odru že na voljo na njihovi spletni strani in na recepciji športnega parka.

Naravno gledališče Pod goroj, kot domačini imenujejo pas pod obronki Pohorja, kjer poteka festival, so začeli graditi leta 1931. Že leto pozneje je bila na tem prostoru amfiteatralne oblike uprizorjena prva predstava – ljudska igra Divji lovec Frana Saleškega Finžgarja.