V SEM-u je na ogled po predstavitvi v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Združuje 38 izbranih del.

Kot so zapisali v SEM-u, je javni poziv k sodelovanju na Trienalu rokodelstva razpisal konzorcij projektnih partnerjev, ki so ga sestavljali Koroški pokrajinski muzej, SEM, Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), Koroška galerija likovnih umetnosti in Podjetniški center Slovenj Gradec v sodelovanju s Centrom za kreativnost in Centrom Rog.

V pozivu je bilo poudarjeno, da se poleg odličnosti tradicionalnih izdelkov in predstavljanja mojstrskega znanja, spretnosti in veščin želijo predstaviti tudi izdelki in projekti, ki temeljijo na uporabi naravnih in lokalno pridobljenih materialov, ki inovativno in konceptualno uporabljajo rokodelske tehnike in simboliko in ki se skozi raziskovanje ročnih procesov izdelave ukvarjajo s socialnimi, političnimi in okoljevarstvenimi problematikami.

Razstava s tem prispeva k razumevanju rokodelstva v kontekstu časa in družbe 21. stoletja, odraža spremenjena razmerja na področju kultur ročnega izdelovanja ter poudarja aktualnost in relevantnost tovrstnih procesov.

Kustosinje razstave Cvetka Požar, Tanja Roženbergar in Maja Vardjan so izbor izdelkov in projektov na razstavi razdelile v tri tematske sklope. Prvi je Ohranjene tradicije: mojstrska znanja, spretnosti in veščine, nato sklop Nove tradicije: prilagoditve rokodelskih simbolik in tehnik ter sklop Nova materialnost: konceptualni in socialni pristopi.

Tematska zasnova razstave omogoča vzpostavitev odnosov med izdelki ter tako poudarja njihove temeljne in tudi skupne lastnosti. Predstavljeni so izdelki iz različnih naravnih materialov – keramike, tekstila, ličkanja, slame, lesa, ustvarjeni s klasičnim in tradicionalnim pristopom ali z uvajanjem novih pristopov. Na ogled so denimo klekljane čipke iz ovčje volne, kvačkane torbe iz naravne lanene vrvice, izdelki, ki kombinirajo steklo, les in kovino, izdelki iz svile, unikatni nakit, izdelki, ki združujejo več različnih tehnik ter predmeti s socialnim in ekološkim angažmajem.

Posebno mesto je namenjeno tradicionalnim, ročno izdelanim rokodelskim izdelkom. Ti sledijo tradiciji posameznih rokodelskih panog s pripravo in uporabo naravnih materialov in surovin, ki so pogosto pridobljene v bližnji okolici, v načinu ročnega dela ter uporabi tradicionalnih tehnik in pripomočkov, v formi izdelkov, njihovi rabi in uporabnosti.

Razstava v SEM-u bo na ogled do 3. marca.

Vzporedno bo od 13. decembra do 10. marca v MAO na ogled deset del slovenskih ustvarjalcev, ki so bili izbrani v okviru javnega poziva Povezovanje sodobnega oblikovanja, rokodelstva in obrti. Poziv je v okviru evropske platforme Distributed Design razpisal Center za kreativnost.