V sliki, besedi in s predmeti bo predstavljena bogata zgodovina zavzetih planinskih zanesenjakov, rodoljubov in prijateljev gora na Jesenicah in okolici. Kot so sporočili iz Gornjesavskega muzeja Jesenice, ki upravlja muzej v Mojstrani, bodo na razstavi predstavljena področja delovanja srčnih jeseniških planincev, na katerih so bili oziroma so še posebej goreči. Med njimi so alpinizem, gradnja in oskrba koč, bivakov in poti, delo z mladimi ter športno plezanje.

Obiskovalci muzeja, ki še niso bili na Golici, bodo na razstavi med drugim imeli priložnost, da spoznajo harmoniko iz koče na Golici in nanjo tudi zaigrajo. Obenem bodo začutili sadove sodelovanja in prijateljstva v gorah, ki še vedno ohranjajo slovenski narod tudi v zamejstvu.

Marca letos mineva 100 let, ko so planinski zanesenjaki, rodoljubi in prijatelji gora na Jesenicah in okolici ustanovili samostojno podružnico Slovenskega planinskega društva. "Od takrat do današnjih dni generacije članov pišejo zgodovino, ki se zrcali v bogati društveni dejavnosti, gradnji, vzdrževanju in obnovi planinskih postojank in vzgoji mladine," so ob jubileju objavili na spletnih straneh Planinskega društva Jesenice.

Stoletnico bodo zaznamovali z več dogodki. Posebej praznično bo v Koči na Golici, kjer bodo hkrati praznovali tudi 40. obletnico izgradnje nove koče. Enajstega maja bodo pripravili prireditev, ki jo bodo združili s 150-letnico jeseniških godb. Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora bo ob tej priložnosti pred kočo igral znamenito polko Na Golici.

Odprli bodo tudi razstavo o gradnji koče in objavili fotografski natečaj Golica in 100 let Planinskega društva Jesenice. Razstavo izbranih fotografij bodo v koči odprli 25. junija v okviru pohoda Občine Jesenice na Golico. Praznovanje jubileja bodo zaokrožili 7. septembra z Dnevom Jeseničanov na Golici.

Planinsko društvo Jesenice poleg koče na Golici upravlja tudi Erjavčevo kočo in Tičarjev dom na Vršiču, kočo pri izviru Soče in zavetišče pod Špičkom. Alpinistični odsek društva oskrbuje štiri bivake, društvo pa skrbi tudi za dve koči zaprtega tipa, in sicer Lipovčevo kočo nad Gozdom - Martuljkom in kočo na Zadnjem Voglu.