Koncert bo oživil spomin na dva velikana klasične glasbe, ki že od nekdaj razdvajata – Richarda Wagnerja in Johannesa Brahmsa.

Na koncertu ob zaključku mednarodne orkestrske akademije v okviru projekta Ustvarjalna Evropa / Sounds of Change za ustvarjalno Evropo bodo izvedli Brahmsovo četrto simfonijo in Wagnerjevih Pet samospevov za ženski glas na stihe Mathilde Wesendonck.

Kot so spomnili producenti, je razkol v 19. stoletju med Richardom Wagnerjem in Johannesom Brahmsom razdelil progresivce in konservativce. Wagner je razglašal svojo glasbo za glasbo prihodnosti, medtem ko je Brahms ostal trmast klasik. Brahmsova četrta simfonija nikoli ne razočara poslušalcev. Je polna dialogov, razmislekov in slik narave. Pet pesmi Mathilde Wesendonck pa je Wagner uglasbil med ustvarjanjem opere Tristan in Izolda. Pesmi so skupaj s Siegfriedovo idilo Wagnerjevi deli, ki se izvajata najpogosteje, so zapisali organizatorji.

Orkester bo izvedel tudi novo delo Sounds of Change, ki je nastalo prav za istoimenski projekt in letošnjo akademijo. V Wagnerjevih samospevih Mathilde Wesendonck bo nastopila Nuška Drašček, dirigirala bo Živa Ploj Peršuh.

Mednarodni orkester Ljubljana od leta 2013 deluje v Ljubljani, kamor člani za večdnevno pripravo programa vsakič pripotujejo z vseh koncev sveta.

V desetih letih se je v orkester povezalo najmanj 800 glasbenikov iz 42 držav, ki so koncertirali v Sloveniji, Italiji in Veliki Britaniji ter sodelovali z uglednimi institucijami, kot so Concertgebouw Amsterdam, Accademia Nazionale Santa Cecilia Rim, Orchestre National Lille in Sarajevska filharmonija.

Z orkestrom so sodelovali priznani solisti, trobentač Reinhold Friedrich, violist Gilad Karni, violinist Michael Barenboim, violinist Gregory Ahss in violončelist Konstantin Pfiz, kontrabasist Knut Erik Sundquist, violist Joerg Wikler, klarinetist Jože Kotar, sopranistka Urška Breznik in tenorist Aljaž Farasin ter režiser in skladatelj Heiner Goebbels.

Poleg prve dirigentke in ustanoviteljice orkestra Žive Ploj Peršuh so orkestru dirigirali še Klaus Arp, Uroš Lajovic, Carlo Rizzari, Domingo Hindoyan, Osvaldo Ferreira in Daniele Gatti.