Pospremili jih bodo z verzi pesnikov tržaškega prostora Miroslava Košute, Marka Kravosa in Renata Quaglia.

Razstava bo s svojimi šestimi pogledi in sporočili razkrila moč umetniškega dialoga med slikarstvom in poezijo. "Ta edinstvena sinergija barve, črte in besede bo obiskovalcem omogočila vpogled v bogato kulturno dediščino, ki ohranja slovensko identiteto v zamejstvu," so organizatorji zapisali v vabilu na razstavo.

Od figurativnega in abstraktnega izraza Klavdija Palčiča do elegance Franka Vecchieta ter magičnega realizma Lojzeta Spacala – vsako delo bo pripovedovalo svojo zgodbo, ki se bo prepletala z besedami izbranih pesnikov – Miroslava Košute, Marka Kravosa in Renata Quaglie.

Vsi skupaj bodo skozi svoja dela oživili zgodovino in duh kraja, hkrati pa ponudili vpogled v sodobno umetniško ustvarjanje tega območja, napovedujejo organizatorji.

Lojze Spacal (1907–2000) je bil eden najpomembnejših slovenskih slikarjev 20. stoletja. Znana je njegova upodobitev narave in človeške figure, ki jo je izražal skozi magični realizem. Prejel je več nagrad, med njimi Prešernovo nagrado leta 1974.

Klavdij Palčič (1940–2021) je bil priznan slikar in grafik, znan po svojem figurativnem in abstraktnem izražanju ter dramatičnih ritmih. Kot član tržaške umetniške skupine Raccordosei-Arteviva je pomembno sooblikoval sodobno umetniško krajino tržaškega prostora. Prejel je več nagrad, med njimi Prešernovo nagrado leta 1984.

Franko Vecchiet, rojen v Trstu leta 1941, je vodilni grafik in slikar svoje generacije. Znana je njegova eleganca in premišljenost v barvnem izražanju ter uporaba geometrijskih likov. Poučeval je grafiko in prejel številne nagrade, med njimi tudi Prešernovo nagrado leta 1989.

Avtorji postavitve so Marko Arnež, Nelida Nemec, Ana Palčič, Martin Spacal in Franko Vecchiet. Razstava je nastala pod okriljem Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov ter Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj.

Razstava bo na ogled do 5. januarja 2025. V času razstave bodo pripravili tudi več literarnih večerov predstavljenih tržaških pesnikov. Galerija Lojzeta Spacala v Štanjelu je bila deležna celovite energetske sanacije ob obsežni obnovi celotnega grajskega kompleksa.