Druga letošnja začasna razstava Krajine neizgovorjenega v ospredje postavlja slovensko umetnico Darjo Štefančič. Na ogled je 34 del, ki jih je avtorica pri dnevni, naravni svetlobi naslikala v zadnjih 34 letih.

"Avtorica se je v zadnjih 15 letih uveljavila kot slikarka samosvojega slikarskega izraza, predvsem po zaslugi njene osebne motivike rajskih, domišljijskih, fantazijskih, magičnih vrtov, kar je v bistvu tudi rdeča nit njenih slik. Vsaka od njih je zgodba zase, zasnovana na drugačen način," stične točke del povzema kustos razstave in avtor besedila v katalogu Damir Globočnik.

Barve v delih avtorice so izredno živahne. "Motiv je pejsaž, pokrajina, ampak zelena barva na teh slikah ne prevladuje. Ni osrednjega vira svetlobe, ni sonca, ker ni sonca, tudi ni senc, in ker ni senc, ni črne barve. Skratka: barvni svet Darje Štefančič je res poseben," je še zapisal Globočnik.

"Mislim, da je razstava zelo lepo postavljena. Šli smo malo kronološko. Res so slike, tudi te intenzivne, postavljene nekoliko na gosto, vendar to ni nič hudega, saj jih zapirajo praviloma temnejši okvirji, ki so kot nekakšna okna. Pravzaprav so moje slike kot sporočilca v steklenici, ki se jih vrže v morje. Potem to nekdo najde, odpre in z njimi naredi, kar hoče," pa je o razstavi, ki bo na ogled do 13. oktobra, povedala Štefančič.

Umetnici Trebnje ni nepoznano. V letih 2010 in 2011 je sodelovala na 42. in 43. Mednarodnem taboru likovnih samorastnikov Trebnje, kamor se je vrnila še leta 2017 kot ena od umetnic na začasni razstavi Naključje štirih zgodb, kot ena od dveh udeležencev v živo je sodelovala na "koronskem" 53. taboru leta 2020, z udeleženci z vsega sveta pa je ustvarjala tudi na lanski izvedbi tabora.